Hlavní obsah

Video: Tohle ukažte Putinovi, pláče lékař v Mariupolu

Upozornění: Video obsahuje citlivé záběry. V Mariupolu se obětí ruského ostřelování stala šestiletá dívka.Video: Current time, AP

 

Reklama

V přístavním městě Mariupolu, kde se Ukrajinci snaží odolávat postupu ruských invazních sil, zemřela v neděli v místní nemocnici šestiletá dívka. Zraněna byla při ruském ostřelování, informovala agentura AP.

Článek

„Nyní vám ukážeme video z pohotovostního oddělení v ukrajinském městě Mariupol,“ říká ve vysílání moderátorka vysílání televize Current Time. „Přivezli tam dítě, šestiletou holčičku, která byla zraněna během ruského ostřelování města. Není jednoduché vám něco takového ukázat ve vysílání. Musím vás varovat, že tyto záběry jsou drastické. Pokud si stejně jako já nejste jisti, že něco takového můžete zvládnout, tak se, prosím, raději nedívejte,“ dodává moderátorka.

Dívka byla při převozu do nemocnice bledá, její pyžamo s jednorožci zkrvavené. Hnědé vlasy měla svázané do culíku gumičkou. Do nemocnice ji přivezli spolu s jejím otcem, který byl celý od krve a hlavu měl obvázanou. Záchranáři se ze všech sil snažili dívku oživit. Její matka stála před sanitkou a plakala.

„Vytáhněte ji! Vytáhněte ji! My to zvládneme!“ křičí jeden ze zaměstnanců nemocnice, který k sanitce přispěchal s nosítky.

Krátce nato už byla dívka uvnitř, obklopená sestrami a lékaři. Jeden jí dal injekci. Další se ji pokusil oživit defibrilátorem. Zdravotní sestra plakala. Lékař v modrém zdravotnickém oděvu, který pumpoval do dívky kyslík, se podíval přímo do kamery reportéra, který měl povolený vstup.

„Tohle ukažte Putinovi,“ řekl lékař naštvaně. „Oči toho dítěte a plačící lékaře,“ dodal.

„Konec tohoto videa vám z etických důvodů nemůžeme ukázat, protože dívka, kterou se lékaři ze všech sil snažili zachránit, zemřela,“ říká na závěr reportáže moderátorka zpravodajství Ksenia Sokoljanskaja.

Podle AP se lékař jemně dotkl tváře dívky, aby jí zavřel oči. Její tělo pak zůstalo v místnosti samo, zakryté její pestrobarevnou polyesterovou bundou potřísněnou krví.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované