Hlavní obsah

Video: U postele mají díru od granátu. Záchrana lidí z měst pod ruskou palbou

Svět bez obalu: Evakuace civilistů z ukrajinského Soledaru. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinští dobrovolníci pomáhají s evakuací vesnice Paraskovijivka vzdálené pár kilometrů od Soledaru. Obě místa jsou pod neustálým ostřelováním. Cestují v noci a civilisty vyzvedávají při rozednění, což je prý nejbezpečnější čas.

Článek

Venku je ještě tma a dobrovolníci čekají připravení v autech. Míří do Paraskovijivky, aby evakuovali místní obyvatele.

„Míříme do Paraskovijivky evakuovat místní obyvatele. Frontová linie se nachází v její blízkosti. Během dne bude probíhat silné ostřelování. Nyní je nejbezpečnější čas odtud lidi odvézt,“ říká dobrovolnice Klavdia v reportáži Rádia Svobodná Evropa.

Zatímco se svým kolegou Pavlem nakládá nemohoucí stařenku, jsou ruské jednotky vzdálené pouhé dva kilometry. „Teď čekáme na svítání, abych mohl jet se zhasnutými světly. Budeme odvážet lidi z vesnice, než začne den,“ vysvětluje Pavlo. „Každý během téhle války dělá, co může. Ty lidi je třeba zachránit.“

Na záběrech lze vidět, jak zle už je obec válkou poznamenaná. „Moje žena tam zemřela. Náš dům zasáhla raketa,“ ukazuje reportérovi muž, který se rozhodl pro evakuaci.

„Sedmého ledna byla stěna našeho bytu v pátém patře zasažena granátem. U naší postele je díra,“ popisuje situaci v mikrobusu další muž, který už odjíždí pryč z nebezpečné oblasti.

Zprávy z bojiště

Rusko i Ukrajina zaznamenaly úspěchy v těch částech bojiště, kde se věnují útoku. Kyjevské síly ovládly důležitou pozici v Luhanské oblasti, ruské dál svírají Bachmut.

Lidé z vesnice jsou odváženi do nemocnice v nedalekém Slovjansku. Po ošetření by měli být přemístěni do bezpečnějších částí Ukrajiny.

Ruští vojáci pokračují v ofenzivě v okolí Soledaru a snaží se postoupit na sever a severovýchod. Moskva minulý týden oznámila, že město sousedící s Bachmutem dobyla. Kyjev tvrdí, že boje pokračují.

Zahraniční odborníci tento týden uvedli, že se ukrajinští vojáci začátkem tohoto týdne ze Soledaru s velkou pravděpodobností stáhli.

Reklama

Doporučované