Hlavní obsah

Video z Ukrajiny: Většina nakažených? Ženy kolem padesáti let, říká lékař

Svět bez obalu: Nejzranitelnější vůči covidu jsou teď ženy okolo padesáti let, říká ukrajinský lékař z covidária.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajina, která se stala během koronavirové pandemie jednou z nejvíce zasažených evropských zemí, se potýká s další vlnou nemoci covid-19. Podívejte se, jak to vypadá v nemocnici ve městě Kachovka.

Článek

Ukrajina hlásí vysoký počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19. „V současné době nemáme na jednotce intenzivní péče krizový stav, je zde ale pravidelné vysoké zatížení,“ ukazuje na svém oddělení lékař Oleh Mohylko z nemocnice ve městě Kachovka.

Problémem je na Ukrajině nedostatek nemocnic, ty chybí zejména v malých městech. Lidé musí za zdravotní péčí často jezdit velmi daleko. „K nám jsou převáženi pacienti z okolních zařízení, pokud se jejich stav zhorší. Většina obětí koronaviru jsou zde ženy kolem padesáti let. To je tentokrát nejzranitelnější skupina,“ upozorňuje lékař.

V zemi se 44 miliony obyvatel je mimořádně nízká míra proočkovanosti. Plně očkováno proti covidu-19 je podle čerstvě zveřejněných dat jen něco málo přes 27 % populace. Mohylko říká, že mnozí jeho pacienti teď litují, že se očkovat nenechali.

„Pacienti by se prý chtěli nechat očkovat hned po propuštění. Bez legrace - takové věci tvrdí. My jim samozřejmě říkáme, že to není nezbytné, protože po uzdravení budou mít potvrzení, které jim bude platit šest měsíců. Zní to až legračně, že až po pobytu tady si začínají uvědomovat, jak je očkování důležité,“ dodává lékař.

Sám by ty, kteří vakcínu odmítají, poslal do nemocnic, aby viděli, jak to tam vypadá: „Zdá se nemožné přesvědčit ty, kteří se odmítají nechat očkovat. Mají svůj názor. Není mou věcí ho měnit. Ale možná by jejich postoj pomohly změnit komentované prohlídky - třeba právě naší nemocnice.“

Podle lékařů se v zemi šíří nejrůznější fámy o vakcínách. Například, že obsahují čipy, nebo způsobují neplodnost.

„Lidé věří těm nejabsurdnějším fámám. I starší lidé z rizikových skupin ve velkém odmítají očkování, což je velmi nebezpečné; navíc to zvyšuje nápor na lékaře,“ říká Oleh Mohylko. „Lidé věří více svým sousedům než lékařům.“

Ukrajina zaznamenala od začátku pandemie už přes 3 500 000 případů onemocnění covid-19 a více než 88 tisíc úmrtí. Počet nových případů začíná od listopadového vrcholu však přeci jen v posledních dnech klesat.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované