Hlavní obsah

Anatomie páté kolony Ruska. Natočili jsme příběh Čecha dotovaného Kremlem

Ladislav Kašuka dostával peníze od Alexandra Usovského. Za ně nakupoval například vlajky na demonstrace zaměřené proti ukrajinské vládě. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Psal na jednom ze zablokovaných dezinformačních webů svůj blog. Je zaměstnán jako dispečer ostrahy, ale ruská média jej označují za novináře. V minulosti byl navíc finančně podporován penězi z Ruska. To je příběh Ladislava Kašuky.

Článek

Nový díl publicistického pořadu Terén reportérky Kristiny Cirokové ukazuje, jak vypadají vlivové operace Ruska u nás. Příkladem je příběh Ladislava Kašuky z Mělníka.

Ladislava Kašuku, bývalého člena KSČM, po nějaký čas finančně podporoval Bělorus Alexandr Usovskij. A to penězi, které v roce 2014 získal od ruského oligarchy s vazbami na Kreml Konstantina Malofejeva. Ten mu dal 100 tisíc eur. Podle tehdejšího kurzu to v přepočtu na koruny dělalo 2 miliony a 750 tisíc. Těmito finančními prostředky pak Usovskij dotoval protiukrajinské aktivity proruských extremistů, a to nejen v Česku skrze Kašuku, ale i v dalších zemích visegradské čtyřky. Zprávu o tom přinesl v roce 2017 web InformNapalm.org. Poznatky získal od ukrajinských hackerů, kteří se nabourali do e-mailové a facebookové korespondence Usovského.

Ladislav Kašuka poskytl Seznam Zprávám rozhovor po telefonu. Nepopírá, že peníze od Usovského přijímal. Tvrdí ale, že je dostal jen dvakrát a nikdy je nepoužil pro sebe. „Pan Usovskij, což je můj přítel v Bělorusku, poslal nějaké peníze, abych nakoupil pár vlajek a abych nakoupil kameru. Myslím si, že to je úplně normální, protože spousta jiných lidí dotuje nějaké jiné demonstrace,“ míní Kašuka.

Z uniklé korespondence mezi oběma muži ale vyplynulo například i to, že Usovskij Kašukovi sliboval finanční podporu při komunálních volbách. V roce 2014 totiž Kašuka neúspěšně kandidoval za KSČM do zastupitelstva v Mělníku. Tehdy mu Usovskij napsal: „Dal jsem do celkového rozpočtu 3 000 eur pro tebe na volby – obávám se však, že až je dostanu, už bude po volbách.“

Analytik Institutu pro politiku a společnost Roman Máca, jenž se případem Ladislava Kašuky zabýval, k tomu říká: „Po odhalení, že tento český vlastenec, který to myslí dobře, je ve skutečnosti za svoje aktivity placen z Ruska, se na nějaký čas Kašuka vytratil ze scény. Těch lidí, jako je on, je ale samozřejmě v českém prostoru více.“

Ladislav Kašuka donedávna psal blog na webu Czech Free Press, který sdružení CZ.NIC zablokovalo. V den, kdy začala válka na Ukrajině, napsal třeba tato slova: „Vážně žila až do dnešního dne kyjevská junta v iluzi, že jim všechny ty zločiny na přátelích Ruska a samotných Rusech jenom tak projdou?“ Teď už je Kašuka aktivní jen na sociálních sítích, kde sdílí především články a videa ruských médií.

Jeho příběh odhaluje, jakými cestami se Rusko snaží ovlivňovat veřejné mínění u nás i v dalších státech Evropské unie. Více o příběhu Ladislava Kašuky a o tom, jaké úkoly od Alexandra Usovského dostával, se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované