Hlavní obsah

Anatomie páté kolony Ruska. Natočili jsme příběh Čecha dotovaného Kremlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ladislav Kašuka dostával peníze od Alexandra Usovského. Za ně nakupoval například vlajky na demonstrace zaměřené proti ukrajinské vládě. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Psal na jednom ze zablokovaných dezinformačních webů svůj blog. Je zaměstnán jako dispečer ostrahy, ale ruská média jej označují za novináře. V minulosti byl navíc finančně podporován penězi z Ruska. To je příběh Ladislava Kašuky.

Článek

Nový díl publicistického pořadu Terén reportérky Kristiny Cirokové ukazuje, jak vypadají vlivové operace Ruska u nás. Příkladem je příběh Ladislava Kašuky z Mělníka.

Ladislava Kašuku, bývalého člena KSČM, po nějaký čas finančně podporoval Bělorus Alexandr Usovskij. A to penězi, které v roce 2014 získal od ruského oligarchy s vazbami na Kreml Konstantina Malofejeva. Ten mu dal 100 tisíc eur. Podle tehdejšího kurzu to v přepočtu na koruny dělalo 2 miliony a 750 tisíc. Těmito finančními prostředky pak Usovskij dotoval protiukrajinské aktivity proruských extremistů, a to nejen v Česku skrze Kašuku, ale i v dalších zemích visegradské čtyřky. Zprávu o tom přinesl v roce 2017 web InformNapalm.org. Poznatky získal od ukrajinských hackerů, kteří se nabourali do e-mailové a facebookové korespondence Usovského.

Ladislav Kašuka poskytl Seznam Zprávám rozhovor po telefonu. Nepopírá, že peníze od Usovského přijímal. Tvrdí ale, že je dostal jen dvakrát a nikdy je nepoužil pro sebe. „Pan Usovskij, což je můj přítel v Bělorusku, poslal nějaké peníze, abych nakoupil pár vlajek a abych nakoupil kameru. Myslím si, že to je úplně normální, protože spousta jiných lidí dotuje nějaké jiné demonstrace,“ míní Kašuka.

Z uniklé korespondence mezi oběma muži ale vyplynulo například i to, že Usovskij Kašukovi sliboval finanční podporu při komunálních volbách. V roce 2014 totiž Kašuka neúspěšně kandidoval za KSČM do zastupitelstva v Mělníku. Tehdy mu Usovskij napsal: „Dal jsem do celkového rozpočtu 3 000 eur pro tebe na volby – obávám se však, že až je dostanu, už bude po volbách.“

Analytik Institutu pro politiku a společnost Roman Máca, jenž se případem Ladislava Kašuky zabýval, k tomu říká: „Po odhalení, že tento český vlastenec, který to myslí dobře, je ve skutečnosti za svoje aktivity placen z Ruska, se na nějaký čas Kašuka vytratil ze scény. Těch lidí, jako je on, je ale samozřejmě v českém prostoru více.“

Ladislav Kašuka donedávna psal blog na webu Czech Free Press, který sdružení CZ.NIC zablokovalo. V den, kdy začala válka na Ukrajině, napsal třeba tato slova: „Vážně žila až do dnešního dne kyjevská junta v iluzi, že jim všechny ty zločiny na přátelích Ruska a samotných Rusech jenom tak projdou?“ Teď už je Kašuka aktivní jen na sociálních sítích, kde sdílí především články a videa ruských médií.

Jeho příběh odhaluje, jakými cestami se Rusko snaží ovlivňovat veřejné mínění u nás i v dalších státech Evropské unie. Více o příběhu Ladislava Kašuky a o tom, jaké úkoly od Alexandra Usovského dostával, se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované