Hlavní obsah

Vstup zakázán. Rajón muže, který dostal milost od prezidenta

Nový díl pořadu Terén se natáčel přímo v Lánské oboře. Byli jsme na místech, která jsou spjatá s trestnými činy Miloše Baláka. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

S kamerou po stopách trestných činů a papalášských akcí v místě, kam veřejnost běžně vůbec nesmí. Nový díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové mapuje kauzu omilostněného Miloše Baláka v lánské oboře.

Článek

Dostali jsme se na místa, která jsou spjatá s trestnými činy bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.

Ten byl kvůli zmanipulované stavební zakázce a machinacím s prodejem kamene dvakrát pravomocně odsouzen. V prvním případě, kdy ho soud poslal na tři roky do vězení, ho ale od trestu zachránila milost prezidenta Miloše Zemana. Ta nakonec pomohla i odsouzené firmě Energie stavební a báňská, která dostala zákaz účastnit se veřejných zakázek.

Poslední pravomocný rozsudek nad Milošem Balákem padl minulý týden. Bývalý šéf Lesní správy dostal pokutu 870 tisíc korun za to, že ve starém lomu vytěžil desítky tisíc tun kamene, který následně prodal spřízněné stavební firmě Energie ani ne za polovinu tržní ceny.

V Lánské oboře se podle soudu těžil kámen načerno. Štáb Seznam Zpráv v lomu natáčel. Stopy po těžbě jsou dosud patrné. Bývalý správce Balák měl s lomem plány i do budoucna. Projekt nazval „terénní úpravy stávajícího skalnatého masivu“. Jeho nástupce jej ale zastavil.

„Kámen se tady už v žádném případě těžit nebude. Zůstane to takhle, jak to je, a přírodní procesy si s tím pomůžou samy,“ slibuje v reportáži ředitel Lesní správy Lány Pavel Rus.

Lovy zdarma za miliony

Lánská obora je nejen unikátní přírodní oblast, ale hlavně myslivecký revír. Žijí tam stovky zvířat a kdo chce, může si zaplatit za jejich lov. Ten se obvykle zahajuje na loveckém zámečku Amálie. Pak se jde do lesa. Občerstvení během dne lovci mívají v malé klíčavské chatě na břehu přehrady. V honitbě o rozloze tři tisíce hektarů si ale podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v minulých letech mnozí zastříleli i zdarma.

Bezpoplatkové lovy v Lánské oboře

Seznam Zprávy popsaly, jak mohli hosté Vratislava Mynáře střílet v Lánské oboře zadarmo.

NKÚ v dosud nezveřejněné zprávě, kterou ale mají Seznam Zprávy k dispozici, konstatoval, že se při takzvaných bezpoplatkových lovech porušila tehdy platná pravidla. V rozporu s nimi tam lovil bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář a jeho hosté. Účet za VIP lovy je podle kontrolorů skoro čtyřmilionový.

Nový šéf Lesní správy Pavel Rus ale rozporuje to, zda jde o škodu, kterou je třeba vymáhat.„Nejsem si úplně jist, jestli je to skutečně škoda,“ říká Pavel Rus.

Proč si to myslí? Bude tedy peníze po VIP lovcích vymáhat? A co všechno jsme za vraty nepřístupné obory natočili? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované