Hlavní obsah

Odhalili jsme identitu pirátů silnic, kteří řádili v Jičíně a Praze

Nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové se zabývá tématem tuningu. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jezdí v rychlých a hlučných autech a ze silnic si dělají vlastní závodní dráhu uprostřed běžného provozu. Pátrání po členech skupiny, která způsobila rozruch v Jičíně i Praze, se věnuje nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bezohledná rychlá jízda a noční řádění na silnicích. Řeč je o skupině Prague Brikule, která na sebe na konci února upozornila driftováním neboli smykováním na historické dlažbě jičínského náměstí a zastavením dopravy na pražském Nuselském mostě.

Reportérka Seznam Zpráv odhalila, kdo je jedním ze zakladatelů, o jakou skupinu lidí se jedná a kdo další mezi ně patří. Tématu se věnuje nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Jedním ze zakladatelů Brikulí je mladík, který na instagramu vystupuje pod přezdívkou „kralsvelkymka“. Před médii tají svoje pravé jméno. Reportérka Seznam Zpráv ale vypátrala, že jde o Dominika Jánského ze středočeských Říčan. Slíbil nejprve, že dá rozhovor na kameru, pak si to ale rozmyslel.

Před dvěma týdny, kdy ještě nebylo jasné, kdo je zač, reagoval na kritiku, že skupina ohrožuje ostatní řidiče na silnicích, takto: „Já moc rád říkám jeden příklad, když pojede 50 cestujících autobusem, já půjdu po ulici, řidič dostane mikrospánek, tak srazí mě a zároveň ublížím 50 cestujícím. To by člověk pak nemohl vyjít z baráku.“

Dalším z těch, kteří se na instagramu rádi chlubí řadou videí ze srazů Prague Brikule, je i František Kočka z rodu provozovatelů kolotočů. Dává na svůj profil záběry svého luxusního vozu a nejrůznějších dopravních přestupků. Nechybí driftování ani jízdy s tachometrem ukazujícím skoro tři sta kilometrů v hodině nebo jízda s majákem za předním sklem.

Za volantem drahého auta působí František Kočka sebevědomě, když se ho ale štáb Seznam Zpráv přišel na jeho řidičské kousky zeptat, zapíral nejprve dokonce i to, že mluvíme se správným člověkem. Teprve po chvíli připustil, že by to on být mohl. A dělal, že o komunitě tuningových pirátů silnic mu v podstatě není nic známo.

„Nevím o tom vůbec nic,“ tvrdil František Kočka, který žije ve středočeských Radonicích.

Na videích, které zveřejňuje na sociální síti skupina Prague Brikule, se ale jeho jméno objevuje často. Je označen i na záběrech driftujících aut na náměstí v Jičíně. On ale tvrdí, že tam nebyl.

Mluvčí Matějské pouti Eva Kočková upřesnila, že František Kočka nepatří do jejich rodiny.„Tento člověk nemá s naší rodinou nic společného, není to náš příbuzný ani vzdálený,“ uvedla Kočková.

Pokuty za stovky tisíc

Proti řádění tuningových závodníků na Nuselském mostě a jičínském náměstí nedokázala policie včas zasáhnout a ministr vnitra Vít Rakušan pak situaci musel vysvětlovat ve Sněmovně.

Minulou sobotu byly po republice další tuningové srazy. Policie byla tentokrát připravená. Skupinu Prague Brikule dokonce sledovala po celou jejich cestu vrtulníkem. Během sobotní noci bylo na silnicích a místech srazů více než tři sta policistů. Zkontrolovali sedm stovek aut a rozdali kolem tří stovek pokut.

„Nejčastěji to bylo kvůli překračování rychlosti nebo nevyhovujícímu technickému stavu vozidel. Na pokutách se vybralo něco přes 440 000 korun,“ uvedl pro Seznam Zprávy zástupce šéfa dopravní policie Michal Hodboď.

Podle něj se tuningových srazů po republice koná čím dál tím víc. Většina milovníků upravených aut ale na silnicích nepořádek nedělá a chování skupiny Prague Brikule jim vadí.

Co mají ostatní fanoušci tuningu proti skupině Prague Brikule a co si o ní myslí? A je na tyto piráty silnic policie krátká? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Článek jsme doplnili o vyjádření mluvčí Matějské pouti.

Reklama

Doporučované