Hlavní obsah

Patří mezi největší talenty českého florbalu. „Přednost má ale medicína,“ říká

Hostem Ušáku byl Matěj Havlas.Video: Jaromír Bosák , Seznam Zprávy

 

Reklama

Je čerstvým juniorským mistrem světa ve florbalu, s mužskou reprezentací vybojoval bronz na MS, úspěšně má za sebou první ročník na medicíně. Hostem Ušáku byl Matěj Havlas.

Článek

Takhle nějak může vypadat ideální sezona. Takový rok, na nějž budete vzpomínat s úsměvem ještě v důchodu. Stanete se juniorským mistrem světa, berete bronzovou medaili ze světového šampionátu dospělých, medaili ze stejného kovu si přivezete i ze Světových her v americkém Birminghamu. A to zdaleka není všechno, co český reprezentant ve florbalu Matěj Havlas za posledních pár měsíců stihl.

Hlavní témata Ušáku s Matějem Havlasem

02:05 – Vzpomínka na Světové hry v Birminghamu

05:43 – O výhře na juniorském MS a přechodu do mužů

11:03 – O studiu medicíny

16:41 – O hře na klavír a vztahu k muzice

18:33 – Jak stíhá florbal, školu a koníčky

19:50 – Co cítil, když měl na sobě poprvé dres reprezentace mužů

22:24 – Táhne ho to jít hrát do zahraničí?

24:18 – Měl by být florbal na OH?

25:17 – O tréninku, posilování a úrovni českého florbalu

26:40 – Jak chce sladit profesi lékaře s hraním florbalu

27:40 – Co ho teď čeká

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Mladý muž, který s perforovaným míčkem začal kamarádit už ve třetí třídě, si ve velmi krátké době vyzkoušel, jaké to je být tahounem týmu svých vrstevníků a také to, jaké to je být nováčkem mezi staršími a výrazně zkušenějšími harcovníky.

Žádný jiný sport ho výrazněji nezaujal, a tak je spojen s florbalem opravdu pevným poutem. Ale ani toto sportovní odvětví, díky němuž se podíval na výše zmíněné Světové hry, není jedinou náplní jeho života. O to se stará studium.

Stejně jako Matějovi rodiče, i on si vybral lékařskou fakultu. Má za sebou první ročník a také nejobávanější zkoušku, v níž hlavní roli hraje anatomie. Zatím nemá úplně jasno, kterému z lékařských oborů se chce v budoucnu věnovat. Ale už teď ví, že studium a následná praxe bude v jeho životě na prvním místě, takže je dost možné, že florbalová kariéra bude muset být přesměrována na vedlejší kolej. Ale k tomuto rozhodnutí má ještě daleko, v současnosti ho zajímá především blížící se světový šampionát mužů.

Šikovné ruce dokáže Matěj „prodat“ nejen na florbalovém hřišti. Jeho prsty dokážou krotit i klávesy klavíru. Absolvoval kompletní výuku na tento nástroj na ZUŠ, ale dnes jsou chvilky u piana poměrně vzácným jevem.

I o tom hovořil mladý český reprezentant v nejnovějším díle Ušáku. Dozvíte se i to, jestli si pro prázdninové pobyty raději vybírá moře nebo hory, stejně jako to, jestli by se rád s florbalem podíval do zahraničí.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované