Hlavní obsah

Nejsem fanoušek přírodních toků. Z divoké vody mám respekt, říká slalomář Rohan

Hostem Ušáku byl vodní slalomář Lukáš Rohan.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lukáš Rohan patří mezi světovou elitu vodních slalomářů. Cenné kovy získal na olympiádě, mistrovství světa i Evropy. Nyní se připravuje na další mistrovství světa a dokončuje studium žurnalistiky. Hostem Ušáku byl Lukáš Rohan.

Článek

Nějakou dobu Lukáš Rohan koketoval i s fotbalem a hlavně florbalem, ale když přišel čas rozhodování, protože na vrcholové úrovni nešlo dělat více sportů, vyhrály geny a Rohan mladší se definitivně upsal vodnímu slalomu.

Říká o sobě, že se mu daří na velkých závodech. A medailová bilance tomu odpovídá. Cenné kovy získal na mistrovství světa i Evropy, dokázal vyhrát i závod Světového poháru v pražské Troji. Ovšem medaili nejcennější vylovil z vln v Tokiu, kde dokázal vystoupat na stříbrný stupínek. Prý je na sebe docela přísný a perfekcionista, ale svou finálovou jízdu z olympijského závodu hodnotí velice kladně.

Hlavní témata Ušáku s Lukášem Rohanem

Hlavní témata Ušáku s Lukášem Rohanem

02:45 – O pěveckých začátcích

03:50 – O přípravě na mistrovství světa ve vodním slalomu

06:45 – Jaké je to trénovat s otcem

09:50 – Proč Češi patří ke světové špičce

12:30 – O strachu z vody

16:50 – Proč zvolil závodění na vodě před fotbalem

19:35 – Vzpomínka na olympiádu v Tokiu

21:45 – Jak se připravuje na závod

23:14 – O zálibě v lezení a práci se strachem

26:01 – Jak mu jde studium žurnalistiky

30:42 – O trénování dalších závodníků

32:22 – O rivalitě mezi závodníky

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Slalomáři sice říkají, že žádná jízda nemůže být úplně dokonalá, ale Lukášova stříbrná pouť olympijským kanálem měla hodně vysoké parametry. Což Lukáše v konečném efektu těší víc než samotná medaile. Stejně jako pochvala od otce, který je už několik let jeho trenérem.

Je trochu paradox, že Lukáš měl v dětství docela strach z vody. Postupem času, tréninkem a sbližováním se s tímto živlem, se z tohoto pocitu stal spíše respekt. Ale ani dnes není fanouškem divokých přírodních toků, u nichž nikdy přesně nevíte, jak vypadá prostor pod hladinou a co se všechno může přihodit.

Na druhou stranu si oblíbil lezení. Ať už v přírodě po skalách, nebo na umělých stěnách. Kromě samotného výkonu Lukáše baví i souboj se sebou samým, pokusit se každý den dosáhnout o něco lepšího výkonu.

Je dost možné, že tak, jako dnes sportovní novináři referují o jeho úspěších, bude Lukáš Rohan za nějaký čas sám připravovat rozhovory se sportovními hvězdami. Má těsně před ukončením studia žurnalistiky a rád by se tomuto oboru v budoucnosti věnoval.

A třeba také bude trénovat děti. Ačkoli byl přesvědčen, že zrovna tohle nebude něco, co by ho bavilo, během covidových měsíců si práci s nejmladšími adepty vodáckého řemesla vyzkoušel a docela se mu tato zkušenost zamlouvá. Argumentem proti je zatím skutečnost, že trenér je na tom s cestováním a nabitým programem velmi podobně jako sám závodník.

V Ušáku 219 se můžete dozvědět i to, jak to má stříbrný olympionik se zpěvem a na jaký hudební nástroj by se chtěl naučit hrát. Kde se podle něj bere velký počet úspěšných českých reprezentantů ve vodním slalomu a jestli by jel klasickou „vodu“ na Vltavě. A to pořád není všechno…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované