Hlavní obsah

„Penízky? Ty dneska nebudou.“ Autobazar dluží lidem miliony za luxusní vozy

Reportáž o pražském autobazaru Premium Cars, který se specializuje na luxusní značky a dluží klientům miliony za jejich prodané vozy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prodali přes autobazar svoje luxusní vozy, ale měsíce už čekají na slíbené peníze. Majitel firmy opakovaně slibuje nápravu, mezitím ale vyklidil provozovnu a objevují se první exekuce. Případem se už zabývá i policie.

Článek

Zákazníci pražského autobazaru Premium Cars, který se specializuje na luxusní značky, čekají už řadu měsíců na vyplacení peněz za prodej jejich automobilů. Někteří dostali jen část peněz, jiní vůbec nic.

Jakub Hora z Olomouce podepsal s autobazarem smlouvu o komisním prodeji loni 2. května a bazar začal nabízet jeho Audi Q7 za předem dohodnutou cenu 1,3 milionu korun. Následně pan Hora přistoupil i na slevu 100 tisíc, když mu po třech týdnech z autobazaru sdělili, že mají zájemce, který by jeho auto koupil za 1,2 milionu.

Podle instrukcí tak vystavil loni 27. května fakturu na provozovatele autobazaru a čekal na peníze, které měl podle smlouvy dostat do 30 dnů. Jenže peníze stále nepřicházely. A tak ho napadlo se podívat přes aplikaci sledování polohy, kterou měl stále ještě aktivní, kde se jeho auto aktuálně nachází. A nestačil se divit.

„Zjistil jsem, že to auto odjelo z bazaru ještě předtím, než jsem vystavil fakturu, a za další dva dny už bylo na Ukrajině. Přitom mně v autobazaru tvrdili, že jim kupec za auto ještě nezaplatil, a proto nemůžou poslat peníze,“ popisuje Jakub Hora. A tak se intenzivně začal svých peněz domáhat. „Vyměnili jsme si v červenci asi sto zpráv a desítky telefonátů. Byly tam už v té době nějaké výmluvy na účetní, že zadala do systému tu platbu špatně, pak že ji poslala na jiný účet a tak dále,“ dodává Hora.

Nenechal se ale odbýt a peníze urgoval dál. Nakonec se mu podařilo postupně, po menších částkách, dostat z autobazaru 700 tisíc korun. Na konci listopadu ale platby chodit přestaly. A panu Horovi tak v tu chvíli dlužili z kupní ceny auta stále ještě půl milionu korun.

Podobnou zkušenost má i právník Vladimír Jašek. Společnost, kterou zastupuje, prodala loni v srpnu přes Premium Cars vůz Land Rover za 1,7 milionu. „Nebyl to komisní prodej. Bylo dohodnuto, že autobazar přímo odkoupí to vozidlo a zaplatí za něj do měsíce kupní cenu,“ říká Jašek. To se ale nestalo. Autobazar nejprve poslal jen 147 tisíc a na základě předžalobní upomínky dalších 147 tisíc. Od té doby nic.

„Ta kupní smlouva počítala s tzv. výhradou vlastnického práva, což znamená, že dokud kupující nezaplatí celou kupní cenu, tak vozidlo zůstává v majetku prodávajícího. Takže to vozidlo je stále našeho klienta. Nicméně když se dožadoval informace o tom, kde to vozidlo je, tak mu bylo řečeno, že s ním někdo jezdí. Když ho chtěl vidět, tak mu bylo řečeno, že to nejde,“ dodává právník Jašek.

Autobazar Premium Cars provozuje od roku 2010 firma Via Vespania, jejímž jednatelem a jediným majitelem je Josef Prikner. Na webových stránkách se chlubí individuálním přístupem ke klientům a kompletním servisem. Na jejich profilu na instagramu zjistíme, že byli v nedávné minulosti partnery koncertů Lucie Bílé nebo Bonnie Tyler a podporují také bojovníky MMA. Jejich stránky stále fungují a prodejci reagují na poptávku.

Když Seznam Zprávy společně s Jakubem Horou zavítaly do provozovny autobazaru v pražské Bubenči, prostory byly vyklizené. „Jsou odlepené štítky, chybí cedulky. Když jsem tady byl naposledy, uvnitř bylo plno aut, sedačky, televize,“ říká překvapeně Jakub Hora.

Na první pohled to vypadá, že autobazar z Papírenské ulice na Praze 6 zmizel. Prázdné kanceláře, odlepené cedule s názvem bazaru, na parkovišti před objektem ani jedno auto.

Seznam Zprávy ale při osobní návštěvě místa zjistily, že autobazar jen přemístil své vozy za roh na parkoviště, které není tolik na očích. Tam byl osobně přítomen i majitel bazaru Josef Prikner. Když se Jakub Hora, který místo navštívil společně se štábem Seznam Zpráv, začal dotazovat pana Priknera na zbytek peněz, nepochodil.

„Já vás zdravím, co vy tady?“ ptal se Jakuba Hory překvapený Josef Prikner. „Přijel jsem si pro penízky,“ odvětil Hora. „To máte hezký, ale dneska nebudou,“ řekl Prikner a snažil se hovor rychle ukončit s tím, že věc řeší s právničkou pana Hory, peníze prý pošlou a na osobní jednání s ním teď nemá čas, protože musí odjet.

Doplatky a exekuce

Nechtěl reagovat ani na dotazy redaktorky Seznam Zpráv. „Já vám vůbec nemusím na cokoliv odpovídat,“ řekl Prikner, nasedl do auta a odjel. Po pěti dnech pak Jakubu Horovi přišlo od Premium Cars 25 tisíc korun a den před publikací této reportáže pak dalších 50 tisíc. K dnešnímu dni mu tak dluží už „jen“ 425 tisíc.

V obchodním rejstříku se počátkem ledna objevil pravomocný zápis o exekučním příkazu na společnost Via Vespania ve výši 2,4 milionu. O ekonomické situaci firmy z obchodního rejstříku toho nelze příliš vyčíst – z účetní závěrky, kterou vložili pouze za rok 2017, vyplývá, že čistý obrat v daném období činil 3,3 milionu korun.

Seznam Zprávy jsou v kontaktu s dalšími třemi klienty, kteří dostali jen menší část peněz za svá auta nebo nedostali vůbec nic. Z toho jeden již dosáhl pravomocného exekučního titulu na částku 1,7 milionu korun. Šest klientů podalo i trestní oznámení. „Případem se zabývá pražská policie a v současné chvíli je ve fázi prověřování. Nelze tedy poskytnout jakékoli další informace,“ sdělila Seznam Zprávám policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované