Hlavní obsah

Glosa: Hodnoty, pro které je třeba občas i umírat

Glosa Daniela Kroupy: Hodnoty, pro které je třeba občas i umírat. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pedagog a filozof Daniel Kroupa ve své glose rozebírá, že pokud Evropa nechce dopadnout jako Ukrajina, musí si uvědomit, že pro své hodnoty je občas potřeba trpět i umírat.

Článek

O čem jiném dnes můžu mluvit než o tom strašlivém válečném zločinu, jehož se dopouští pod vedením Putina Ruská federace vůči Ukrajině. Válka, kterou tato země vyvolala, začala v roce 2014 a nyní vstoupila do horké fáze.

Putin útočí nejen na vojenské cíle, ale i na civilisty, bombarduje města a způsobil obrovské utrpení lidem v nich žijících. Uprchlická vlna přesahuje milion a to všechno vyvolal Putin jenom pro svoji zvrácenou představu vybudování Velkého Ruska.

Tato idea straší v hlavách politiků v této zemi už dlouhá léta. Podobně, jako strašila v hlavě Adolfa Hitlera anebo Miloševiče, který chtěl vybudovat Velké Srbsko.

Možná, že i v Maďarsku panu Orbánovi straší v hlavě představa Velkého Maďarska. Ale snad se nebude pokoušet něco takového realizovat.

Už v minulosti takové jednání způsobilo obrovské utrpení a to nejhorší na celé věci je, že se nenašel dostatek politiků a státníků, kteří by jim v tom dokázali zabránit. Tak je tomu i dneska. Jak si mohl Putin něco takového dovolit?

Jenom díky tomu, že poznal, že my Evropané jsme slabí, že máme roztříštěné armády, které mu nejsou schopny zabránit v jeho válčení. Mírumilovní Evropané si užívají blahobytu a jsou hrdí na svoji mírumilovnost, ale přitom spoléhají na to, že je z případné katastrofy vytáhnou Američané.

Pokud se Evropa znovu nepostaví na nohy, pokud si neuvědomí, že hodnoty, o kterých ona jenom mluví, dnes hájí lidé na frontě na Ukrajině, a hájí je statečně, pokud si neuvědomí, že jsou to hodnoty, pro které je občas třeba i umírat a trpět, pak Putin bude pokračovat dál. Na řadě jsou Pobaltské země.

Měli bychom si položit otázku: máme armádu, která by dokázala naši zemi bránit alespoň tak, jako Ukrajinci brání tu svoji? Obávám se, že nikoliv. Myslím si, že bychom měli neprodleně začít budovat společnou evropskou obranu na půdě NATO. Sjednocené armády tak, jak vypadají dneska, Putinovi v jeho postupu zabránit nedokážou.

Celou glosu Daniela Kroupy si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované