Hlavní obsah

Glosa: Největší pokrytec v zemi sedí na Hradě. Léta dělal poskoka Putinovi

Glosa Alexandra Mitrofanova: Největší pokrytec v zemi sedí na Hradě – vyznamenal Zelenského, i když léta dělal poskoka Putinovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov se ve své glose zamýšlí, co stojí za náhlou změnou chovaní prezidenta Zemana ohledně ruského prezidenta Putina.

Článek

Mám z dětství jeden zážitek. Žena usekla slepici hlavu a ta slepice neumřela hned. Ještě běhala po dvorku. Stříkala z ní krev, ale pořád běhala. Nevěděla, že tu hlavu nemá. Proč se mi to v těchto dnech vybavilo? Protože – teď to vezmu zpovzdálí a obecně – lidstvo střídá v podstatě jenom dvě období.

V jednom si většina lidí myslí, že všichni jsou bratři a sestry, a v tom druhém se ukazuje, že tomu tak není. Že lidé nejsou stejní, jsou tady oni a my. A proč jsem začal své vyprávění tou slepicí?

Protože dnes mi spousta lidí připadá, nic ve zlém, jako ta slepice. Protože nevědí, že už skončilo období, kdy si mysleli, že všichni, nebo aspoň většina, jsou si bratry a sestrami, a začalo období, kdy bohužel jsou tady oni a jsme tady my.

Udělal to, ač to zní trochu primitivně, ale tak to je, Vladimir Putin tím, že rozpoutal válku na Ukrajině, která hrozí přerůst v mnohem větší konflikt. Takže máme takové období. Jak se budou lidé chovat?

Máme skvělý příklad z Česka. V pondělí uspořádal Miloš Zeman frašku na Pražském hradě s předáváním státních vyznamenání a hlavně se vztyčením ukrajinské vlajky. Historik Jiří Padevět to přirovnal k tomu, jak 9. května 1945 určití chlápci zahodili své poslední udání pro gestapo, navlíkli si pásku revolučních gard, a já to jenom doplním, a šli rabovat ve jménu nového režimu.

Takže pozor na to. Máme tady lidi, kteří se takto budou chovat. Bacha na ně. A prosím, nezapomeňte, že příklad bude dávat největší pokrytec v České republice, prezident Miloš Zeman, který najednou udělil státní vyznamenání ukrajinskému prezidentovi Zelenskému, ačkoliv je dlouholetý Putinův poskok.

Celou glosu Alexandra Mitrofanova si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované