Hlavní obsah

Slávek Boura kazí děti, tvrdí logopedové a vytáhli do boje

Spor baviče Slávka Boury s logopedy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdo může děti učit, jak mají správně vyslovovat? Asociace klinických logopedů si stěžuje na bývalého televizního moderátora Slávka Bouru. Ten provozuje zábavný pořad, kde u dětí rozvíjí řeč. Podle logopedů to však dělá špatně.

Článek

Někdejší populární moderátor Slávek Boura se v době, kdy byly utlumené všechny kulturní akce kvůli covidu, rozhodl zaměřit na předškoláky a malé školáky. Začal objíždět dětské skupiny po republice s pořadem Logohrátky, kdy si s nimi nejen hraje, ale zároveň hrou rozvíjí jejich řečové schopnosti.

Jenže letos na jaře se proti jeho vystoupením ozvala Asociace klinických logopedů. Podle nich Slávek Boura učí děti vyslovovat hlásky nesprávně a vlastně tím v nich vytváří špatné návyky. Ty pak brání tomu, aby se děti naučily mluvit skutečně správně.

„On vyvozuje hlásky nenormálně, mluví s vytaženým jazykem před pusou, což je absolutní nesmysl,“ říká Barbora Richterová, předsedkyně etické komise Asociace klinických logopedů. „Co jsme viděli ve videozáznamech, takhle patologicky vyvozuje i sykavky, K a R a další hlásky.“

Podle logopedů je dětí s vadami řeči zhruba 10 procent a často jde o hlubší, třeba neurologickou poruchu, která může dítě ještě víc poškodit. A tu neškolený člověk nemůže často diagnostikovat. „Když pětileté dítě neumí K, s velkou pravděpodobností tam jde o vývojovou poruchu. Kdybychom ho nutili říkat K, je tam i nebezpečí neurotizace,“ varuje Barbora Richterová.

Boura se brání, že se snaží v době, kdy děti tráví spoustu času u počítačů, rozvíjet u nich komunikaci. A že to dělá hrou v zábavném pořadu, který si neklade odborné ambice. „Mě mrzí, že to tak cítí, a chápu, že přirozené věci, které jsou v rámci mého programu, se jim nemusí líbit,“ říká Boura. „Ale oni viděli jen různá krátká videa, která jsou sestříhaná, a podle nich říkají. Ty, ty, Bouro! Já jim navrhoval, ať se přijdou podívat na celý můj pořad a pak soudí. Nikdo z nich nepřišel.“

Spor, nejdřív víceméně akademický, se mezitím přenesl do úřední roviny. Kliničtí logopedové písemně žádali, aby se svými vystoupeními přestal, a když neposlechl, začali varovat před jeho pořadem mateřské školy. Nakonec podali stížnost i na pražský magistrát s tím, aby úředníci přezkoumali, zda se Boura nedopouští činnosti, která překračuje hranici zákona.

„My se tímto podnětem zabýváme, musíme přezkoumat oprávněnost těchto služeb a zjednodušeně řečeno budeme zjišťovat, jestli se jedná o zdravotnickou činnost, nebo ne,“ říká Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu.

Ani právníci nemají jasno, zda jde o činnost nezákonnou. „Jsou podobné případy v jiných odvětvích, my advokáti máme zkušenost s tzv. vinkláři (osoba poskytující neoprávněně právní služby – pozn. red.), lékaři zase s léčiteli. Někteří lidé se skutečně pohybují na té hranici a pak o tom musí rozhodnout správní orgán, jestli to je poskytování odborné služby, nebo se to pohybuje mimo tuto zónu,“ říká právník Tomáš Sokol.

Slávek Boura navíc argumentuje tím, že se ocitl mezi dvěma mlýnskými kameny v souvislosti s připravovanou novelizací zákona.

Jakého? A co na to příslušné ministerstvo?

Více naleznete v úvodním videu, které je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované