Hlavní obsah

Poskytovatelé ubytování mohou žádat o dotaci za dobu uzavření

Foto: Hotel Kampa

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ubytovací zařízení mohou ode dneška zažádat o dotaci, která jim pomůže snížit finanční ztráty za dobu uzavření během pandemie. Pomoc se nevztahuje na služby typu Airbnb.

Článek

Provozovatelé ubytovacích zařízení mohou od dnešního poledne žádat o státní dotaci za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládním opatřením proti koronaviru zavřeno. Příspěvek bude podle kategorie a třídy ubytování činit 100 až 330 korun za pokoj a noc. Podpora se nevztahuje na krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Na program je vyčleněna částka 3,3 miliardy korun. Žádosti se podávají online, administraci má na starost Státní fond podpory investic (SFPI). Příjem žádostí skončí 30. října.

Zájemce o dotaci musí vyplnit online formulář a spolu s povinnými přílohami ho odeslat datovou schránkou. SFPI bude žádosti přijímat také prostřednictvím e-mailu, doručit je lze poštou nebo osobně na podatelnu SFPI. Veškeré informace k programu žadatelé naleznou na webu SFPI.

Hotely, motely a botely se čtyřmi až pěti hvězdami mají za období od 14. března do 24. května nárok na nejvyšší příspěvek 330 korun. Tříhvězdičkové provozy mohou dostat 300 korun za pokoj a noc, hotely garni kompenzaci 250 korun. Ubytování s jednou a dvěma hvězdami a penziony mohou žádat o 200 korun na pokoj. Kempy, chatové osady či turistické ubytovny mají nárok na dotaci 100 korun na pokoj. Kempy mohou žádat jen o příspěvek na ubytovací objekty, jako jsou budovy s pokoji či chatky.

Na program COVID ubytování se vztahuje tzv. dočasný rámec Evropské komise, tedy maximální suma, kterou mohou podnikatelé získat z programů veřejné podpory. Na jednoho žadatele činí 800 000 eur (asi 21,3 milionu Kč).

Program není možné čerpat zároveň s kompenzačním bonusem, tedy státní podporou pro živnostníky či malé s. r. o. Pokud už žadatel bonus dostal, příspěvek mu bude o vyplacenou částku zkrácen. Slučitelný je s programem COVID lázně a COVID nájemné. Zájemce o dotaci se musí vzdát uplatnění dalších nároků na náhradu vzniklé škody. Do programu se mohou přihlásit pouze provozovatelé, kteří neměli do konce loňského roku finanční potíže a k 14. březnu neměli nedoplatky na zdravotním pojištění nebo ve vztahu k veřejnému rozpočtu.

Reklama

Doporučované