Hlavní obsah

Poslanci: Babiš při nákupech ve Francii špinavé peníze nepral

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Za pozemky a nemovitosti nedaleko města Cannes zaplatil Babiš téměř 400 milionů.

Reklama

Poslanci zjišťovali, jak postupoval v Babišově nákupu Finanční a analytický útvar. Premiér stále nedoložil, z jakých zdrojů pocházelo 381 milionů, za které nemovitosti na Riviéře pořídil.

Článek

Andrej Babiš se brání poodkrýt pozadí nákupu luxusních domů, které si – ještě jako podnikatel před vstupem do politiky – pořídil v roce 2009 na Francouzské riviéře.

Na jednu věc kolem této transakce však odpověď přišla: podle poslanců, kteří měli možnost se seznámit s důvěrnými dokumenty z těchto obchodů, nešlo o praní špinavých peněz.

Poslanci si v úterý pozvali Libora Kazdu, ředitele Finančního analytického úřadu (FAÚ), který podezřelé případy praní špinavých peněz dohledává. Aby Kazda mohl vystoupit ve Sněmovně, Babiš ho zprostil mlčenlivosti, jinak totiž zaměstnanci úřadu nesmějí o svých zjištěních mluvit.

Ředitel pak předložil poslancům materiály, že banka, přes niž Babiš nemovitosti nedaleko Cannes nakupoval, si převod peněz nevyhodnotila jako rizikový. Tudíž ho ani tehdy nenahlásila příslušným úřadům.

„Banka řekla, že dohledala původ peněz a podle ní se rozhodně o praní špinavých peněz nejedná,“ tlumočil po jednání Kazdovo sdělení člen komise Karel Krejza (ODS).

Andrej Babiš na ředitele FAÚ fakticky přehodil vysvětlení nepříjemné kauzy. Ačkoli může zveřejnit dokumenty sám, pověřil ředitele Kazdu, ať vše vysvětlí poslancům.

V kauze, která se objevila několika dní před sněmovními volbami, jde o to, že Babiš před 12 lety nakoupil domy a pozemky přes offshorové firmy a právní kanceláře specializující se na investice prostřednictvím daňových rájů.

Na utajenou transakci se přišlo díky úniku dokumentů z právnické kanceláře na Panamě. Dokumenty odtud načerpalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů a český web Investigace.cz.

Podle těchto dokumentů se zahraniční orgány obrátily na český Finanční analytický úřad. Chtěly vědět, jestli je Babiš politikem a zda je, či není trestně stíhán. Advokátní kancelář zapojená do offshorové struktury totiž tehdy ohlásila, že s Babišem spolupracuje – podle zákona musí banky nebo i advokáti o obchodech politiků informovat. Větší pozornost je navíc upřená právě na politiky, kteří mají potíže se zákonem.

„Dotaz vlastně zněl, jestli je náš premiér skutečně premiérem,“ popsal předseda poslanecké komise pro kontrolu činnosti FAÚ František Vácha (TOP 09).

Český úřad tehdy samozřejmě odpověděl, že Babiš zastává funkci předsedy vlády – ale že momentálně obviněn není. Dotaz totiž přišel v době, kdy po sněmovních volbách ještě poslanci nerozhodli, že Babiše – už podruhé – zbaví imunity kvůli obvinění v dotační kauze Čapí hnízdo.

Podle předsedy komise Váchy jsou informace od FAÚ, které zazněly na úterním jednání, důvěrné. A proto není možné o případu mluvit podrobně. Každopádně ze sledu událostí vyplývá, že po prověření nákupu nemovitostí šla do zahraničí od českého FAÚ informace, že nešlo o praní špinavých peněz.

Babiš podle předsedy komise Váchy financoval nákupy převodem z banky do banky. Ostatně i premiér minulý týden prohlásil, že lze „lehce prokázat, že ty peníze odešly z české banky a vrátily se do české banky“.

Nevysvětlené ale stále zůstávají dvě okolnosti kauzy. Zaprvé: proč Babiš vily a pozemky na Azurovém pobřeží kupoval tak složitou cestou.

Babiš nejprve půjčil 15 milionů eur nově založené firmě sídlící na Britských Panenských ostrovech. Tato společnost pak stejnou sumu půjčila jiné Babišově firmě se sídlem v americkém Washingtonu. Následně se částka přesunula k monacké společnosti SCP Bigaud.

A vzniklá pohledávka pak posloužila v roce 2013 jako záruka pro standardní úvěry na pořízení nemovitostí od banky finanční skupiny Société Générale. Neboli: Babiš přes firmy z daňových rájů, jejichž využívání jako politik tepal, půjčil sám sobě.

„Bylo to doporučení realitní kanceláře. Doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního,“ řekl Babiš minulý týden. Není jasné, jestli tím Babiš mohl ušetřit na daních. Sám premiér o tom nemluví.

Druhá otázka zní, jestli Babiš měl v roce 2009 na investici na Riviéře dost peněz.

Seznam Zprávy na základě prostudování oficiálních dokumentů Babišových firem a staršího premiérova auditu příjmů zjistily, že peníze mít mohl. Ale na poměry miliardáře by musel žít poněkud skromně.

Protože kromě téměř čtyřsetmilionového nákupu ve Francii ještě později investoval 1,5 miliardy do takzvaných korunových dluhopisů, čímž ušetřil na daních. Kde leží původ Babišových peněz určených na nákup letních rezidencí, poslanci nezkoumali.

„Žádné peníze mi k vypořádání transakce, která proběhla v září 2009, nechyběly. Na nákup v hodnotě 15 milionů euro jsem měl v té době na účtech k dispozici 19,5 milionu euro, které jsem v České republice řádně zdanil,“ řekl Babiš minulý týden serveru iRozhlas.

Po téhle lince ale poslanecká komise nešla. „Nejsme tady od toho, abychom kontrolovali pana Babiše. Ale abychom zjistili, co v té věci udělal Finanční analytický úřad,“ řekl předseda komise František Vácha (TOP 09) s tím, že se poslanci jednomyslně usnesli, že FAÚ při prověřování této transakce v roce 2018 nepochybil.

Podle bývalého policisty a experta na praní peněz Kamila Kouby vykazuje tento Babišův obchod jednoznačně známky legalizace černých peněz. Především složitostí schématu, jímž Babiš peníze prohnal.

„Kdyby chtěl legálně optimalizovat daně, nebylo by to schéma tak složité,“ řekl Kouba.

Reklama

Doporučované