Hlavní obsah

Poslanci se dohadovali o důchodech. Maláčová: Zkuste z těch peněz měsíc žít

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Poslanci dnes neschválili zrychlené hlasování o nárůstu důchodů o 300 korun, který od ledna příštího roku prosazuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

Proti byly opoziční ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Senioři si tak na výsledek budou muset několik týdnů počkat.

Pravicová opozice zkritizovala vládní strany, že dalším mimořádným zvýšením důchodů budou dále zadlužovat už tak zadluženou zemi. „Je fér přiznat, že i tento dárek bude na úkor dalšího dluhu, dalšího zadlužení těch, kteří to budou splácet i s úroky,“ upozornila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Opozice návrh rovněž označuje za předvolební dárek voličům.

Máme 600 tisíc starobních důchodců, kteří mají penzi nižší než 14 tisíc korun. Mezi těmito lidmi je 90 tisíc lidí, kteří ani nedosáhnou na desetitisícový důchod. Přála bych vám zkusit si alespoň jeden měsíc z těchto částek žít.
Jana Maláčová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí

Dodala, že její poslanci by zvýšení důchodů podpořili v případě, kdyby vláda jasně uvedla, na jakých výdajích státního rozpočtu částku zhruba 11 miliard korun ročně uspoří. „Ale to se neděje,“ dodala.

Ministryně Maláčová kritiku o dalším zadlužování země odmítla. „Máme 600 tisíc starobních důchodců, kteří mají penzi nižší než 14 tisíc korun. Mezi těmito lidmi je 90 tisíc lidí, kteří ani nedosáhnou na desetitisícový důchod. Přála bych vám zkusit si alespoň jeden měsíc z těchto částek žít,“ ohradila se proti opozičním poslancům.

Maláčová se poté s poslanci, především z TOP 09, pustila do diskuze o tom, kdo a jak seniorům přidával, nebo nepřidával. Poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková v diskuzi připomněla třeba takzvaný Topolánkův batoh, což byla reforma financí, která přinesla třeba superhrubou mzdu. Opřela se také do vzniku takzvaného druhého důchodového pilíře, který se podle ní ukázal jako nefunkční.

Proti tomu se postavila předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová. „Víte, my jsme v té vládě byli tři roky. Ano, skončila neslavně, nezříkám se odpovědnosti za to všechno, co se dělo. Na druhou stranu vy už jste osm let, to je více než dvojnásobně, ve vládě a situace je taková, že jste uměli reformu zrušit a ničím ji nenahradit. A necháváte ten problém vyhnít,“ pustila se do ČSSD, což vyprovokovalo ministryni Maláčovou.

„To byla tak skvělá reforma, paní poslankyně, tak skvělá, že o ni nikdo neměl zájem. O tady ten obrovský byznys pro penzijní fondy. Takže, prosím vás, neříkejte už nikdy, my jsme sice vyprodukovali zmetek, ale lepší zmetek než nic,“ rozčílila se ministryně práce.

Poslanec TOP 09 Jan Jakob si s sebou pro ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) přinesl i grafy, které ona ráda a často ukazuje. „Dal jsem to do grafu od začátku, kdy toliko proklínaný pan Kalousek vstoupil jako ministr financí do vlády a světe div se, důchody rostly, až na jednu výjimku, mezi lety 2009 a 2010, kdy vrcholila finanční krize. Po nástupu Andreje Babiše a následně paní ministryně jasně klesaly,“ mával Schillerové před očima grafem, který ukazoval procentuální růst důchodů za jednotlivých vlád.

„Zrovna včera Národní rozpočtová rada aktualizovala svůj poslední výhled. A bohužel, ta křivka, která strmě roste, to není hospodářský růst nebo růst životní úrovně našich seniorů, ale státní dluh,“ dodal Jakob.

Ministryně Schillerová později řekla, že vláda nechce šetřit na těch nejpotřebnějších. „Je velmi špatný signál, že vykopáváme příkopy vůči těm nejzranitelnějším. My jsme řekli, že se chceme z krize proinvestovat, a to i investicemi do lidí,“ uvedla Schillerová.

Po dvouhodinové debatě se ji pokusil utnout poslanec Trikolóry Václav Klaus. „Já nechápu, o čem tady vedeme nekonečné diskuze, pojďme to přidělit nějakému výboru a o tom, co bylo před 15 lety, si běžte povídat do předsálí,“ rozčílil se na kolegy.

O řádný legislativní proces usilovali lidovci, kteří chtějí k zákonu podat své pozměňovací návrhy. „Chci, abychom v rámci druhého čtení měli možnost předložit návrhy, které budou pro skupinu seniorů, kteří jsou dlouhodobě na nízkých starobních důchodech. Jde především o maminky, které vychovávaly další generaci. Nyní funguje zásluhovost finanční, nikoliv zásluhovost s ohledem na vychované děti,“ vysvětlil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle ministryně financí má průměrný důchod s touto úpravou příští rok dosáhnout 16 195 korun.

Navýšení penzí o 300 korun nad rámec zákonné valorizace prosazuje menšinová vláda ANO a ČSSD. Pro chce hlasovat také opoziční hnutí SPD. „Situace kolem invalidních, starobních či vdovských důchodů není dobrá. Řada občanů má velmi nízké důchody, za které nelze žít,“ vysvětlil předseda Tomio Okamura.

Poslanci chtějí zákon projednat zrychleně alespoň ve výborech, aby se novela do konce roku pohodlně stihla, zkrátili proto lhůtu mezi prvními dvěma čteními. „Ano, stihne se to. Do konce července bude jasno, pokud se týká Poslanecké sněmovny,“ řekla po konci jednání ministryně Maláčová.

Reklama

Doporučované