Hlavní obsah

Poslední šance na ošetřovné pro OSVČ za leden. Návod, jak ho získat

Foto: Seznam Zprávy

Pokud musely být OSVČ s dětmi nebo ošetřovanými osobami doma všechny dny v lednu a dva v prosinci, mohou získat 11 600 korun.

Reklama

Jen do dnešních 23:59 mohou OSVČ žádat o ošetřovné za první měsíc nového roku, po dobu kterého vláda uzavřela školy. Peníze je možné získat i za dva prosincové dny.

Článek

Osoby samostatně výdělečně činné, které mají podnikají jako hlavní činnost, mohou získat ošetřovné. Nedoložení faktu, že jde o hlavní výdělečnou činnost, bývá podle Ministerstva průmyslu a obchodu jedním z nejčastějších problémů.

Ošetřovné za první měsíc roku je možné získat jen, když bude žádost podaná do dnešní (čtvrteční) půlnoci.

V jakých případech můžete získat ošetřovné pro OSVČ?

- Pokud pečujete o děti do 10 let (jak školní, tak předškolní)

- Jestliže se jakožto osoba samostatně výdělečně činná staráte o nezaopatřené děti do 26 let, které jsou závislé na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I

- OSVČ, které pečují o osoby závislé na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I, jestliže došlo k uzavření zařízení péče, kde jinak dlouhodobě pobývají

Za jaké dny je možné ošetřovné získat?

Peníze lze získat i za dva dny v prosinci. Vláda totiž zavřela školy 21. a 22. prosince, aby zpomalila nástup další vlny onemocnění covid-19. Za dva prosincové dny se peníze vyplácí společně s lednovou žádostí o ošetřovné. Tyto dny byli doma i prvňáci a druháci, kteří v novém roce do školy znovu chodili.

Ošetřovné je potom možné získat za období mezi 4. a 31. lednem. Od 1. do 3. ledna měly ještě děti vánoční prázdniny, výjimku pak tvoří ještě pátek 29. ledna, který byl volný kvůli pololetním prázdninám.

V lednu chodili do školy jak žáci prvních a druhých tříd, tak i předškoláci do mateřské školky nebo do jiného předškolního zařízení. Ošetřovné je v tomto případě možné získat jen v případě, že byly děti doma z důvodu karantény.

O dotaci nelze žádat v případě dobrovolného ponechání dítěte či ošetřované osoby v domácí péči.

Kolik je možné získat?

Pokud musely být OSVČ s dětmi nebo ošetřovanými osobami doma všechny zmiňované dny, mohou získat 11 600 korun. Za jeden den ošetřovného totiž náleží 400 korun, omezení platila 29 dní.

Kdo nemůže ošetřovné získat?

- Živnostníci, kteří nedoloží, že byli hlavními OSVČ po celé stanové období (vedlejší OSVČ nemají nárok),

- Společníci veřejné obchodní společnosti vykonávající činnost pro tuto společnost,

- Komplementáři komanditní společnosti vykonávající činnost pro tuto společnost,

- Statutární orgán nebo člen statutárního orgánu obchodní korporace podle zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), ve znění pozdějších předpisů.

Jak žádost podat?

Potřebné údaje musí žadatel zadat do online formuláře Ministerstva průmyslu a obchodu. Určitě si připravte své IČ, pokud ho máte přidělené. Číslo stačí zadat na samotný začátek formuláře a automaticky se vyplní vaše osobní údaje. Pokud se některá pole nevyplní sama, nezapomeňte je dodat (například DIČ či rodné číslo, datum narození či adresu trvalého bydliště).

V další části musí žadatelé vyplnit kontaktní údaje (email a telefonní číslo) a číslo datové schránky, pokud ji vlastní. Právě datovou schránku ministerstvo pro žádost o ošetřovné doporučuje, žádosti jejím prostřednictvím by měly být vyřízeny dříve.

Dále je nutné vyplnit údaje o dítěti, datum narození a ročník, do kterého chodí. Připravte si také přesný název školy, kterou navštěvuje.

Příklad vyplnění názvu školy

Ministerstvo píše:

Uveďte celý název zařízení. Nemá-li v názvu adresu, doplňte ji, abychom jej mohli jednoznačně identifikovat. Pro urychlení zpracování žádosti uveďte, prosím, i adresu webových stránek (znáte-li ji). Např. Základní škola T. G. Masarykova Praha 7, Ortenovo nám. 34 (www.zstgm7.cz)

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Na závěr vyplníte dny, za které žádáte o ošetřovné a bankovní účet, kam mají peníze dorazit. To, že byly školy plošně zavřené, nemusíte dokazovat. Stačí jen podepsat čestné prohlášení, které je součásti formuláře.

V případě uzavření školy nebo zařízení sociální péče z důvodu nařízení hygienické stanice nebo zřizovatele musí žadatel k žádosti přiložit potvrzení o uzavření, včetně jeho začátku a ukončení (například snímek obrazovky emailu od hygienické stanice, případně zřizovatele).

Pokud pečujete o nezaopatřené dítě do věku 26 let, které je závislé na péči jiné osoby, nebo o osobu, která je závislá na péči jiné osoby dle zákona o sociálních službách, musíte k žádosti dodat potvrzení správy sociálního zabezpečení, že jste hlavní OSVČ. Formulář také vyžaduje rozhodnutí úřadu práce o příspěvku na péči (pokud jste tento dokument už nedoložili v dřívějších žádostech).

Jak už bylo dříve zmíněno, preferovanou formou odeslání podepsané žádosti je datová schránka wnswemb, do předmětu je nutné uvést „fpled21“.

Druhou variantou je odeslání poštou na adresu: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32, 110 15 Praha 1. Obálka musí být označena heslem „fpled21“.

Pokud jste držitelem uznávaného elektronického podpisu, lze žádost zaslat tímto způsobem na e-mail fpmpo20@mpo.cz, do předmětu uvést rovněž jako v předchozích případech „fpled21“.

Před odesláním ještě musí žadatel uvést čestné prohlášení, že nemá žádné nedoplatky vůči finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně či celnímu úřadu.

Reklama

Doporučované