Hlavní obsah

„Postaráme se o to,“ slíbil Trump po dalším odpálení severokorejské rakety. Sejde se Rada bezpečnosti OSN

Severní Korea provedla další raketový pokus. USA přiznala, že střela má přímý dosah na území Spojených státůVideo: AP

 

Reklama

KLDR oznámila úspěšný test nové mezikontinentální balistické rakety, jejíž dosah podle Pchjongjangu pokryje celé území USA. Země o sobě nyní tvrdí, že je skutečnou jadernou velmocí. Dnes na popud Japonska a Jižní Koreje zasedne Rada bezpečnosti OSN.

Článek

K severokorejskému raketovému pokusu se vyjádřil americký ministr obrany James Matiss. Z jeho slov vyplývá, že pokud by raketa byla odpálena pod menším úhlem, měla by dostatečný rádius na to, aby zasáhla Washington. Prezident Donald Trump byl o testu hned informován a reagoval slovy: „Postaráme se o to.”

S Trumpem se později spojil japonský premiér Šinzó Abe, aby s ním probral aktuální situaci. Japonsko i Jižní Korea severokorejskou demonstraci síly ostře odsoudily, a právě na popud těchto zemí a USA dnes mimořádně zasedne Rada bezpečnosti OSN.

Krize na Korejském poloostrově hrozí přerůst ve válku, pokud se situace v regionu nezmění. V rozhovoru se zpravodajskou televizí CNN to prohlásil vlivný americký republikánský senátor Lindsey Graham. „Pokud budeme muset jít do války, abychom tohle zastavili, tak půjdeme,“ řekl Graham. Uvedl, že válka sice není tím nejlepším řešením, ale USA nepřipustí, aby severokorejský vůdce Kim Čong-un mohl udeřit na americkou pevninu.

Vysloužilý plukovník Cedric Leighton, armádní analytik CNN, sdělil, že dnes rozhodně existovala šance na válku mezi Spojenými státy a Severní Koreou, ačkoliv doufá, že se to nikdy nestane. „Největší nebezpečí představuje špatný odhad situace. A to, že máme dva vůdce, kteří si doopravdy nerozumí, mě velmi znepokojuje,” vyjádřil se Leighton.

Severokorejský raketový test byl silně odsouzen i generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. „Jedná se o jasné porušení rezolucí Rady bezpečnosti a znamená úplné porušení jednotného pohledu na mezinárodní společenství,” uvádí ve svém prohlášení. Generální tajemník dále vyzývá Severní Koreu, aby přestala dělat další destabilizující kroky. Znovu navíc potvrdil svou snahu spolupracovat se všemi stranami na snížení tohoto napětí.

Severní Korea odpálila balistickou raketu poprvé od 15. září. Ve vyjádření severokorejské státní televize stojí, že dosah nové střely pokryje celé území USA. Podle KLDR se jedná o dosažení „historického” cíle a znamená to, že se země stala jaderným státem.

Raketa letěla zhruba 50 minut a dopadla do moře, do japonské výlučné ekonomické zóny, maximálně 370 kilometrů od japonského pobřeží.

KLDR od dubna do září odpálila každý měsíc dvě až tři střely. Celkem už Severokorejci od nástupu Donalda Trumpa do úřadu prezidenta provedli 23 raketových zkoušek.

Reklama

Doporučované