Hlavní obsah

„Bulhaři si koledují víc než Praha.“ Rusko rozjelo odvetu

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin se zlobí, ministerstvo zahraničí vyhošťuje na oplátku diplomaty.

Reklama

aktualizováno •

Rusko vyhošťuje celkem sedm diplomatů. Domů se musí odebrat lidé z ambasád pobaltských zemí i Slovenska.

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že vyhošťuje diplomaty z Estonska, Litvy a Lotyšska v odvetě za to, že pobaltské země vypověděly ruské diplomaty v gestu solidarity s Českem. Z Ruska budou podle agentury TASS muset odjet také tři pracovníci slovenského velvyslanectví v Moskvě. Rusko podle agentury AFP vyhošťuje celkem sedm diplomatů - tři Slováky, dva Litevce a po jednom diplomatovi z Lotyšska a Estonska. Na opuštění země jim dalo týden.

„Velvyslanci Ľubomíru Rehákovi bylo řečeno, že rozhodnutí slovenských úřadů projevit pseudosolidaritu s Českem a jeho provokační protiruskou kampaní poškozuje tradičně přátelské rusko-slovenské vztahy a konstruktivní bilaterální spolupráci,“ uvedlo ministerstvo podle TASS.

Česko-ruská roztržka začala po oznámení Prahy, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Česko a Rusko si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů. Na znamení solidarity s ČR vypověděly minulý týden ruské diplomaty i Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko. Jejich velvyslance si na dnešek předvolalo ruské ministerstvo zahraničí.

„Mohu říci jen to, že schůzka byla profesionální. Ruští kolegové vyplnili svůj úkol, my jsme je vyslechli a poskytli své vyjádření, a to bylo vše. Budeme své metropole informovat,“ řekl lotyšský velvyslanec po schůzce, která podle agentury TASS trvala přibližně 45 minut.

O odpovědi Evropské unie na spor Česka s Ruskem kvůli pumovému útoku ve Vrběticích budou dnes jednat europoslanci. Ve hře je řada opatření včetně úplného zákazu Rosatomu podílet se na stavbách jaderných elektráren na území sedmadvacítky.

Bulharsko obviňuje šest Rusů z výbuchů

K řadě výbuchů muničních a zbrojních skladů došlo v posledních letech i v Bulharsku, kam měla směřovat část zbraní z Vrbětic. Bulharská prokuratura je v posledních dnech analyzovala a dnes oznámila, že z nich podezírá šest ruských občanů. Tři z nich jsou již obviněni kvůli pokusu o otravu obchodníka se zbraněmi Emilijana Gebreva.

Čtyři případy podezřelých výbuchů mají společné to, že zničené výrobky vlastnila společnost EMCO obchodníka Gebreva. Zbraně byly určeny na vývoz do bývalých sovětských republik a na Ukrajinu.

„V žádném z těchto případů nebyla zjištěna konkrétní technická porucha nebo jiná příčina požáru. Ve všech čtyřech případech byly zničené výrobky určeny k vývozu do Gruzie a na Ukrajinu,“ citoval server BNTnews z prohlášení prokuratury.

Výbuchy ve čtyřech uvedených případech nastaly poté, co se spustil požární poplach a z místa byli evakuováni lidé. Nastražené nálože byly pak odpáleny na dálku, uvedla prokuratura. „Pracovní verze je, že důvodem pro založení požáru bylo přimět lidi, aby odtamtud odešli,“ citoval mluvčí Milevovou zpravodajský server Dnevnik.bg.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes sdělil novinářům, že Bulharsko se pokouší přinést ještě větší obvinění, než jaké vůči Rusku vznesla v uplynulých dnech Praha. „Sám ten časový rámec - minulých deset let. Buď bulharská strana nic nevěděla a teprve teď, když si Česko náhle vzpomnělo na události z roku 2014, se rozhodla Čechy přetrumfovat tím, že se ponoří ještě více do historie. Anebo věděli celou dobu, co se děje, ale z nějakého důvodu to nezveřejnili,“ řekl podle agentury TASS šéf ruské diplomacie.

O podílu ruské rozvědky na explozích bulharských muničních skladů, kdy v jednom případě zahynulo až 15 lidí, v předchozích dnech informovala investigativní skupina Bellingcat a stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Podle té byli údajní ruští agenti přítomni v Bulharsku v letech 2014 a 2015, tedy v době výbuchů v šesti tamních zbrojních skladech.

Reklama

Doporučované