Hlavní obsah

Očkování v USA je nadějí pro turismus. Akcie aerolinek rostou

Americké aerolinky vyhlíží návrat k ziskům. Ilustrační foto.

Reklama

Akcie amerických leteckých firem se po vyjádřeních šéfů o růstu poptávky po letenkách vyšplhaly na nejvyšší hodnoty od začátku pandemie covidu-19.

Článek

Akcie amerických leteckých společností v pondělí vzrostly poté, co některé z nich poukázaly na známky oživení domácího volnočasového cestování. Ceny jejich akcií jsou nyní na nejvyšších hodnotách od začátku pandemie, uvedla stanice CNN.

Nejvýrazněji posílily akcie firmy United Airlines, jež vzrostly o necelých 8 procent. Akcie American Airlines posílily o 7 procent, akcie firmy JetBlue o 5 procent, Delta zaznamenala nárůst akcií o 3 procenta.

Šéfové společností American Airlines, United Airlines, Delta a JetBlue uvedli během investiční konference pořádané firmou JPMorgan, že jejich firmy zaznamenaly zvýšené prodeje letenek na nadcházející období amerických jarních prázdnin. Také se zvyšuje zájem o rezervace na letní období.

„Uplynulé tři týdny byly nejlepší od začátku pandemie,“ řekl Doug Parker, generální ředitel American Airlines. „V celkovém počtu rezervací se blížíme hodnotám z roku 2019,“ dodal.

Šéfové leteckých společností odkázali na data, podle kterých americká vakcinace proti covidu-19 postupuje rychleji než tamní šíření nákazy. K neděli dostalo 21 procent Američanů alespoň jednu dávku vakcíny.

To se mimo jiné projevuje tím, že tamní obyvatelé začínají plánovat výlety a návštěvy přátel a příbuzných. Zpomaluje se tak tempo očekávaného poklesu tržeb leteckých společností za první kvartál letošního roku, i když obchodní a mezinárodní cestování je stále v útlumu.

Předpovídat budoucí vývoj cestovního ruchu je ale obtížné.

„Víme, že covid-19 ještě není za námi,“ uvedl Scott Kirby, šéf United Airlines. „Poptávka po služebních cestách se začne zotavovat nejdříve v roce 2022 a na úroveň z období před pandemií se vrátí až v létě 2023,“ dodal.

Akcie amerických leteckých společností začaly prudce klesat 21. února 2020 po příchodu pandemie do Spojených států. Na nejnižší hodnoty se dostaly 14. května, od té doby opět postupně rostou.

Reklama

Doporučované