Hlavní obsah

Potkali se na Pegidě. Příběh, jak se tvář britské krajní pravice dostala až na seznam řečníků ve Sněmovně

Milan Roháč vysvětluje, proč pozval na konferenci ve Sněmovně Tommyho Robinsona.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Tommyho Robinsona pozval na konferenci Milan Roháč, člen Úsvitu, který nabídl poslanci Pourovi pomoc s organizací.

Článek

Milan Pour, středočeský poslanec za ANO, byl donedávna zcela neznámý politik. A velice pravděpodobně by proplul Sněmovnou jako jeden z mnoha podobných, kdyby nedostal nápad, že by bylo dobré uspořádat konferenci o rodině, kterou chtěl reagovat na diskuzi o manželství homosexuálů.

Sám je zastáncem tradičního manželství a gayům a lesbám by ponechal registrované partnerství, jak je tomu nyní.

Akci s názvem Rodina a její práva v 21. století musel ale nakonec zrušit – většina vystupujících se mu totiž odhlásila poté, co vyšlo najevo, že jedním z účinkujících je i Tommy Robinson, recidivista a britský krajně pravicový aktivista.

Za jeho pozváním ale nestojí Pour, který svým jménem celou akci zaštiťoval. Se jménem přišel Milan Roháč. Muž, který zná chod Sněmovny již z minulého volebního období, kdy působil jako asistent moravskoslezské poslankyně hnutí Úsvit Olgy Havlové a byl i členem předsednictva strany.

Roháč je také aktivním členem Bloku proti islámu a s Robinsonem jej právě spojuje vystupování proti muslimské víře. Prvně se potkali před šesti lety na jedné akci v Anglii. „Pak jsme se viděli na Pegidě v Drážďanech a od té doby se známe, jsme v kontaktu,“ popisuje. Oba se nadále vídají především na protimuslimských akcích. „Když se něco děje, tak si dáme vědět,“ dodává.

Kdo je Tommy Robinson?

Vlastním jménem Stephen Christopher Yaxley-Lennon dříve šéfoval krajně pravicové Anglické obranné lize (EDL). Tato organizace, vzniklá kolem fotbalových hooligans a napojená na neonacisty, se zaměřuje na protiislámské demonstrace. Robinson byl také členem krajně pravicových stran BNP a BFP a podílel se na založení britské protiislámské organizace Pegida UK. V současnosti je poradcem šéfa protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Britský aktivista byl v minulosti dvakrát odsouzen za napadení a podvody a také za vyhrožování nebo držení padělaných dokladů. Naposledy byl odsouzen za pohrdání soudem. Podle obžaloby porušil Robinson, který se sám označuje za novináře, úřední embargo na zveřejňování informací ze soudu týkajícího se hromadného znásilnění. Robinson zveřejnil videozáznam z jednání, ačkoli média nesměla s ohledem na oběti o průběhu procesu informovat. Odvolací soud loni rozsudek nad Robinsonem zrušil, nařídil nové líčení a aktivistu propustil na kauci.

Seznam proto pátral, jak se může takový člověk dostat na půdu českého parlamentu, a zjistil, že je to jednodušší, než se zdá. Stačí si najít správného poslance.

„Chtěl jsem uspořádat konferenci o rodině z hlediska zákona o manželství. Mluvil jsem s různými lidmi, pak se mi ozval Milan Roháč, že má zkušenosti s pořádáním konferencí a že i ví, kdo by mohli být řečníci,” popsal Seznamu počátky akce Pour.

A obdobně hovoří i Roháč. „Snažil jsem se najít poslance, který by chtěl zorganizovat konferenci. Vždy nějakého potřebujete, když ji chcete udělat na půdě Sněmovny,” vysvětluje.

Verze příběhu, jak poslanec hnutí ANO spojil síly s členem Úsvitu, se ale v podání obou stran liší. Shodné mají to, že k prvnímu setkání mezi nimi došlo zhruba před dvěma měsíci.

„Nějak to vzešlo, ani nevím, slovo dalo slovo, bylo to spontánní,” líčí Roháč. Že k porozumění skutečně došlo, dokládá i to, že Roháč představil Pourovi svou matku, která pracuje jako překladatelka.

„Když už jsem s panem Pourem mluvil, tak jsem se snažil pomoci jí, a nejen jí, ale i ostatním překladatelům,” uvedl Roháč. V té době se řešil ve Sněmovně zákon, který upravoval pracovní podmínky překladatelů a tlumočníků. „Pan poslanec chtěl znát názor někoho, kdo se tím prakticky zabývá,” vysvětluje svou roli v příběhu Roháčova matka Milena.

Pourova verze je ale trochu jiná. Podle něj se seznámil s Roháčem právě přes jeho matku. Podstatné ale je, že se obě strany dohodly na spolupráci a začala příprava konference.

Výběr hostů měl na starost z velké části Roháč a tedy i on navrhl Robinsona jako jednoho z vystupujících. K tématu měl přispět příběhem o zneužívání dětí pákistánskou mafií. V plánu také bylo, že by do Prahy přivezl jednu z jejich obětí, to nakonec nevyšlo, měla propadlý pas.

Vedle toho pak Roháč obeslal i další hosty, například sociálnědemokratického poslance Jaroslava Foldynu.

„Šel jsem tam říci svůj názor na rodinu, nějaký Robinson mne nezajímá,” řekl Seznamu Foldyna s tím, že ho Roháč oslovil přes internet a na akci kývl zejména proto, že chce bojovat proti „diskriminaci rodiny” a chce, aby se pohled na rodinu opět stočil ke konzervativnějšímu modelu.

Od samotné organizace akce se distancovala i nezávislá senátorka Jitka Chalánková. Ta byla prý sama pozvána prostřednictvím sekretariátu europoslance Tomáše Zdechovského, který byl také jedním z řečníků. Po zveřejnění informace o účasti Robinsona však účast zrušil.

„Naše témata, týkající se Barnevernetu, měla navazovat a současně měl být pozván i polský konzul Kowalski,” vysvětlovala Chalánková, jak se k akci dostala.

Slawomir Kowalski je bývalý polský konzul v Norsku, který byl Oslem vypovězen kvůli svému angažmá v případech odebrání dětí polským občanům úřadem Barnevernet. Chalánková pak tvrdí, že účast odmítla poté, co zjistila, že právě Kowalski nedorazí.

Nad pozváním Robinsona do Sněmovny se pozastavoval i velvyslanec Velké Británie v Česku Nick Archer. „Je určitě špatné, že Sněmovna, ALDE a hnutí ANO pozvali tohoto muže, neb to jsou uznávané organizace,“ uvedl na svém Twitteru. Po vlně kritiky, která se ve čtvrtek odpoledne na Robinsonovo pozvání snesla, se nakonec Pour rozhodl celou konferenci zrušit.

Tehdy už byl ale Robinson v České republice. A tak se mu prázdný páteční program pokusila vyřešit Česká suverenita. Strana, v jejímž čele stojí bývalá poslankyně ČSSD Jana Volfová a která má jako lídra kandidátky do eurovoleb Davida Ratha. Taktéž bývalého poslance ČSSD, v současnosti nepravomocně odsouzeného za korupci. Robinson souhlasil, na páteční tiskovou konferenci, kde měl vystoupit, ale nedorazil. Omluvil se zdravotními potížemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované