Hlavní obsah

Potravinová banka v Brně rozdělila většinu respirátorů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Naprostou většinu z 216 000 respirátorů, přidělených Jihomoravskému kraji ze státních hmotných rezerv, v průběhu dnešního dne vydali zástupcům měst, obcí a partnerských organizací zástupci jihomoravské Potravinové banky v Brně.

Článek

Respirátory jsou určené pro lidi v hmotné nouzi. ČTK to řekl předseda pobočky Pavel Kosorin.

„Respirátory ze státních hmotných rezerv se nám podařilo vydat v rekordním čase zejména díky výborné spolupráci sociálního odboru krajského úřadu a brněnského magistrátu. Respirátory si vyzvedli zástupci všech 29 městských částí Brna, 27 z 33 obcí a měst v kraji a 36 z 39 organizací, které jsme vytipovali z našich partnerských organizací,“ uvedl Kosorin.

Vyzval zástupce zbylých obcí, měst a organizací, aby se o svůj příděl respirátorů přihlásili na e-mailové adrese komunikace@foodbankbrno.cz.

Respirátory FFP2 si pro své klienty vyzvedl například zástupce Diecézní charity Brno (DCB). „Respirátory slouží zejména pro klienty azylových domů, nocleháren, krizové pomoci a terénních programů zaměřených zejména na lidi bez domova. Díky této akci nebudou naši klienti odříznuti od dopravy, obchodů a návštěv lékařů. Pro většinu z nich je nákup roušek a respirátorů mimo finanční možnosti. Zároveň se tím výrazně sníží riziko přenosu nemoci ve společnosti,“ uvedl ředitel DCB Oldřich Haičman.

Organizace, které pomáhají lidem v tísni, dostávají od potravinové banky pro jednoho potřebného šest respirátorů. Získávají je podle počtu osob, které uvedou v čestném prohlášení, podle něhož se poskytuje potravinová pomoc. Města a obce mají nárok na šest respirátorů pro 2,5 procenta svých obyvatel.

Podle Ministerstva práce by od organizací a krajů lidé v nouzi měli dostat po šesti respirátorech, pěstouni po 20 a pracovníci klokánků a dalších domovů pro okamžitou pomoc dětem po 50 kusech. Pro děti z těchto zařízení i z pěstounských rodin by pak mělo být po deseti rouškách.

Reklama

Doporučované