Hlavní obsah

Povinné testy v práci? V regionech jsou testovací místa totálně zahlcená

Rozhovor s generální ředitelkou Manpower Group Jaroslavou Rezlerovou.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Povinné testy se týkají i agenturních pracovníků. Vláda by měla zvýšit kapacity testovacích míst, říká šéfka největší tuzemské personální agentury.

Článek

Vláda v posledních dnech vydává hodně nařízení, ale nedomýšlí, jak se budou ve skutečnosti provádět. Podle generální ředitelky společnosti Manpower Group Jaroslavy Rezlerové to přesně platí i na povinné testování ve velkých firmách, které Babišův kabinet nařídil od středy a pro menší firmy od pátku.

Manpower je největší tuzemskou agenturou práce, má pod sebou zhruba šest tisíc agenturních pracovníků po celé republice. Velké firmy nyní s agenturami řeší, kdo se má postarat o testování najímaných dělníků a dalších profesí.

„Máme oba případy, kdy se o testování stará agentura, ale i ty, kdy si to vezme na sebe firma, pro kterou pracují,“ řekla Rezlerová v rozhovoru ve studiu SZ Byznys.

Manpower dodává pracovní sílu hlavně do velkých firem, takže více je případů, kdy se o testy postará skutečný zaměstnavatel. Rezlerová však varuje, že až se povinnost testovat začne vztahovat i na menší firmy, může přijít kolaps. „Zejména v regionech nyní zjišťujeme, že testovací místa jsou totálně zahlcená. Třeba v severních Čechách, východních Čechách. Nepřejte si vidět, jaká je tam situace. Pokud chce vláda testovat i lidi z menších firem, musí navýšit kapacity testovacích míst,“ doporučuje generální ředitelka Manpower.

Zodpovědnost za testování svých lidí má firma – neměla by tedy neotestované vůbec pustit na pracoviště. „Ano, správně by neměla,“ potvrzuje Rezlerová a předpokládá, že případné soudní spory se budou řešit s ohledem na nouzový stav – tedy ve prospěch zaměstnavatelů, kteří odmítnou pustit do práce neotestované lidi.

Situaci na trhu práce popisuje jako napjatou. „Hodně firem například neví, jak zajistit samotestování. Existuje spousta nedostatků v detailech nařízení, která vydává vláda,“ uvedla. S novým lockdownem ubývá i nově otevřených pozic. „Normálně čísla z konkurenčních důvodů neprozrazujeme, ale tahle situace je výjimečná. Takže vám řeknu, že v lednu spadla nabídka volných pozic z obvyklých dvou až dvou a půl tisíc na polovinu a nyní je na třetině,“ uvedla Rezlerová.

Nabírá se nyní v průmyslu, v IT službách – kde je trvalý podstav –, ale kandidáti na volné pozice, kteří přicházejí z hotelů a restaurací, poptávce nevyhovují. „Dopady do ekonomiky přijdou se zpožděním, proto se obávám, že na trhu práce nás teprve potíže potkají,“ uzavřela Rezlerová.

Reklama

Doporučované