Hlavní obsah

Povinný výcvik a registrace. Co se od nového roku mění pro majitele dronů

Od 31. prosince platí nová pravidla pro létání s drony.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na všech dronech bude muset být kód jejich provozovatele. Vyhnou se tomu jen ty nejmenší, označené jako hračka pro děti do 14 let, které nemají kameru ani fotoaparát.

Článek

Drony se už několikátý rok v řadě drží v žebříčku nejpopulárnějších vánočních dárků. Nejen noví majitelé dronů se ale musí připravit na to, že pravidla pro jejich provoz se od nového roku změní.

Bude nutná registrace a všichni piloti také absolvují povinné školení. Zákon bylo nutné upravit kvůli evropské legislativě.

Nová pravidla začnou platit 31. prosince, a to pro všechny typy bezpilotních letadel, tedy včetně leteckých modelů. Existuje ale výjimka. Nemusí se registrovat majitelé bezpilotních letadel, která váží méně než 250 g a zároveň nemají kameru nebo jiný senzor schopný jakkoli zachycovat osobní údaje, nebo se jedná o hračku.

„Drony hýbou světem. Vypovídá o tom i to, že se registrace jenom v České republice bude týkat 50 tisíc pilotů,“ řekl při představení nových pravidel ministr dopravy Karel Havlíček.

Létání s bezpilotními stroji přináší kromě zábavy i bezpečnostní rizika. A to jak hrozbu ztráty soukromí kvůli zabudovaným foťákům a kamerám, tak prosté riziko pádu a fyzické ohrožení lidí a majetku.

Foto: Úřad pro civilní letectví

Kdo se musí zaregistrovat

Všichni piloti dronů proto musí projít povinným výcvikem. Ten má podobu seznámení se s pravidly a dostupnými informačními materiály na webu Úřadu pro civilní letectví. Školení končí online testem.

„Máme 50 tisíc klientů, posouváme se do 21. století. Registrace a školení bude online,“ popsal ředitel Úřadu pro civilní letectví David Jágr. „Piloti během pár minut absolvují test, během pár minut absolvují registraci,“ dodal.

Drony z kategorie „hračka“ jsou zařízení formálně určená k hraní pro děti do 14 let, což by také mělo být napsané na obalu. Naopak dron, který hračkou není, by měl být na obalu jasně označen štítkem „14+“.

Jak se registrovat

Systém se má spustit v poledne v pátek 4. 12. 2020 na webových stránkách Úřadu pro civilní letectví. Provozovatele dronů mladší 18 let registruje jejich jménem zákonný zástupce. Registrace zahrnuje základní informace o fyzické nebo právnické osobě, kontaktní e-mail a telefonní číslo.

Registrace má platit pro všechny provozované drony a ve všech zemích Evropské unie, zabrat by měla jen pár minut. Po registraci majitel obdrží kód, který musí být uveden na všech jeho dronech.

Registrační číslo provozovatele by mělo být ve formátu: CZE jako kód členského státu, následovaný dvanáctimístnou kombinací čísel a písmen, kontrolním součtem a třemi neveřejnými znaky. Toto číslo také provozovatel musí nahrát do „systému identifikace na dálku“, jestliže je jím dron vybaven.

Test o 40 otázkách

Zkouška má podobu 40 otázek s výběrem odpovědí, k úspěšnému splnění je potřeba 30 správných odpovědí. Časový limit je 60 minut.

Základním pravidlem pro pilotování je mít neustálý přehled o poloze dronu. Létat se smí do výšky 120 metrů, drony se ale musejí vyhnout letištím a letadlům. Přesné vymezení zakázaných území lze vyčíst z online aplikace DronView, kterou provozuje Řízení letového provozu ČR. Pro velké drony kategorie C3 a C4 navíc platí minimální vzdálenost 30 metrů od lidí a 150 metrů od zastavěného území.

Reklama

Doporučované