Hlavní obsah

Praha jedná v Glasgow: „Všichni oceňují, že máme vlastní klimatický plán“

Foto: Profimedia.cz

Aktivisté u příležitosti summitu COP26 zdůrazňují zodpovědnost světových lídrů za ničení planety.

Reklama

Na klimatickém summitu COP26 v Glasgow jsou desítky tisíc lidí. Vyjednavačů, politiků, novinářů i takzvaných „pozorovatelů“ – zástupců různých organizací. A před pár dny se k nim připojila i delegace z Prahy.

Článek

Od zvláštní zpravodajky v Glasgow.

Z Glasgow se po dobu konání klimatického summitu stalo zvláštní místo. Narazíte tu na kdekoho – ve vlaku na členy ugandské vlády, na prominentní klimatické aktivisty při cestě pro kávu.

Když zaslechnete češtinu, což se děje jen sporadicky, automaticky se za ní otáčíte. A potkáte tak v rušném koridoru třeba členy delegace z pražského magistrátu: Petra Hlubučka (STAN), náměstka pro životní prostředí, a Martina Bursíka, šéfa komise pro udržitelnou energii a klima.

„Myslím, že nikdo nečekal, že by tady na COP26 bylo možné závazky 192 signatářů Pařížské dohody zvýšit natolik, že bychom se dostali na 1,5 stupně Celsia,“ řekl Martin Bursík Seznam Zprávám s odkazem na cíle úmluvy z roku 2015. Ta chce udržet zvýšení globální průměrné teploty ve srovnání s obdobím před průmyslovou revolucí ideálně na 1,5 stupních Celsia, rozhodně ale pod 2 stupni. Podle posledních studií ale svět zatím míří k oteplení o nejméně dva stupně.

I přesto však Bursík vidí ve vývoji klimatické konference v Glasgow posun. Třeba v tom, že Indie a další státy, mimo jiné i Čína, představily nové cíle v boji se změnou klimatu. Zmiňované mocnosti si stanovily lhůtu, do kdy budou uhlíkově neutrální. Za cíli Evropské unie ale zaostávají o dvacet, respektive deset let.

„Je také důležité, jak je vidět z návrhu finální dohody, že už se nebude čekat dalších pět let na akce jednotlivých zemí. Ale že vznikne určitý výbor, který bude kontinuálně vytvářet tlak na státy, aby se posunuly dál. Technologie máme k dispozici, víme o tom, že je klimatická změna ohromný problém, který ohrožuje velkou část planety – i nás. Je to jen otázka politické vůle a jiného úhlu pohledu,“ okomentoval COP26 někdejší ministr životního prostředí.

Konkrétními opatřeními k uhlíkové neutralitě

Na COP26 přijeli Hlubuček s Bursíkem v rámci delegace v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem představit pražský klimatický plán.

Podrobně o pražském klimatickém plánu:

„Hlavní motivací pro to, abychom sem přijeli, bylo ukázat, že Česká republika není jen nešťastný projev Andreje Babiše tady na COP26. Že jsme samozřejmě součástí Evropské unie a v řešení klimatické změny vidíme význam. Přivezli jsme sem čerstvý klimatický plán Hlavního města Prahy a vzkazujeme jím, že jsme v Česku první entitou, jež přijímá cíle Pařížské dohody. Do roku 2030 chceme snížit skleníkové emise o 45 procent,“ uvedl Bursík, který klimatický plán pomáhal připravovat.

Foto: Seznam Zprávy

Pražský náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček a šéf komise pro udržitelnou energii a klima Martin Bursík.

Podle Petra Hlubučka Praha o klimatickém plánu jednala ještě před propuknutím pandemie covid-19 s partnerskými městy. „S těmi jsme se zde v rámci bilaterálních jednání opětovně setkali. Šlo o Londýn, Vídeň, Budapešť a další, s nimiž jsme si řekli, jak dalekou cestu jsme za ty dva roky ušli. Všichni oceňují, že Praha má svůj klimatický plán,“ upřesnil náměstek primátora.

V rámci rozhovorů pražská delegace pozvala zástupce partnerských měst do české metropole. „Počítáme, že během předsednictví ČR v Radě EU, k němuž dojde v druhé polovině roku 2022, uspořádáme v Praze takzvané Climate Talks s partnerskými městy. Je jasné, že k naplnění závazku, který je zde na COP26 komunikován, nedojde bez práce jednotlivých zemí, regionů a měst,“ vysvětlil Hlubuček.

Oba Češi zdůraznili, že je potřeba posunout českou debatu o klimatické krizi. „Je potřeba lidem ukázat, že tento klimatický závazek je sice závazkem, ale ve skutečnosti jde o 69 konkrétních opatření, na nichž je třeba pracovat. Čehož se lidé přirozeně bojí: ať už Green Dealu Evropské unie, nebo našeho klimatického plánu,“ řekl Hlubuček s tím, že se lidé obávají snížení životního standardu i vyšších cen.

Právě teď je nicméně podle Hlubučka správný čas jednat – kvůli možnosti získat objemné unijní dotace na restrukturalizaci hospodářství. „Pokud na to budeme připraveni, jsme pak schopni pomáhat celorepublikově. I regionům jako je severní Morava nebo sever Čech,“ dodal.

Reklama

Doporučované