Hlavní obsah

Praha odloží splátky nájemného podnikatelům postiženým covidem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát odloží splátky nájemného podnikatelům postiženým opatřeními proti šíření nemoci covid-19 a sídlících v městských prostorách.

Článek

Město nebude rovněž účtovat úroky z prodlení platby nájemného. Po dnešním jednání pražské rady to řekl radní Jan Chabr (TOP 09). Opatření se týká obchodníků, kterým bylo znemožněno podnikat. Město podobné kroky učinilo již na jaře při první vlně pandemie koronaviru. Na všechna opatření proti covidu šly z městského rozpočtu dosud asi dvě miliardy.

„Navázali jsme na jarní vlnu i na částečnou letní, s tím, že nebudeme účtovat úroky z prodlení, a posouváme datum splatnosti nájmu. Zároveň budeme postupovat tak, že dáváme příslušným nájemcům slevu v rámci výzvy dvě vládního programu COVID-nájemné. Zároveň přistupujeme k individuálnímu řešení u nejpostiženějšího segmentu nájemců,“ řekl Chabr.

Odložení splatnosti nájemného se týká období od listopadu 2020 do ledna 2021, a to o 18 měsíců od stávajícího data splatnosti. Pokud nájem končí dříve, tak se termín posouvá na den splatnosti poslední platby.

Žádost o odklad splatnosti musí obsahovat identifikaci nájemce a informaci o předmětu nájmu a nájemní smlouvě. Obchodníci rovněž musí doložit čestné prohlášení, že jim na základě přijatých krizových opatření bylo zakázáno nebo výrazně omezeno poskytování služeb zákazníkům či prodej.

Výše zmíněná rozhodnutí radních se nevztahují na subjekty a podnikatele, kteří jsou v současné době s magistrátem v soudním sporu týkajícím se užívání majetku hlavního města.

Radní dnes rovněž rozhodli o tom, že podnikatelé mohou zažádat o padesátiprocentní slevu z nájmu, která je poskytována prostřednictvím vládního programu. Sleva se týká období od začátku letošního července do konce září. Podnikatelé musí městu předložit čestné prohlášení, které magistrátní úředníci zkontrolují.

Vedení Prahy rozhodlo o úlevách pro nájemce magistrátních nebytových prostor již letos na jaře při první vlně pandemie. Například v červenci schválili slevy pro asi 300 nájemců. V prvním pololetí Praha podnikatelům rovněž odpustila penále z nezaplaceného nájmu a odložila jeho splátky.

V rámci podpory podnikatelům kromě slev na nájemném spustila například program turistických voucherů, které mají podpořit turistický ruch. Restauracím také magistrát odpustil nájemné za předzahrádky a spustil vlastní program garance výhodných půjček, kam vložil peníze z evropských fondů.

V důsledku pandemie očekává vedení hlavního města podle říjnové prognózy propad příjmů přes deset miliard korun. Z toho propad daňových příjmů zřejmě dosáhne 6,1 miliardy.

Reklama

Doporučované