Hlavní obsah

Praha přišla o velkého developera. Zemřel stavitel Vysočan a Holešovic

Foto: Profimedia.cz

Tamir Winterstein na snímku z roku 2004.

Reklama

Tuzemský realitní byznys přišel o výraznou postavu. Tomáš Tamir Winterstein, který se zasloužil například o novou výstavbu v okolí libeňské O2 areny nebo v Holešovicích, zemřel ve věku 72 let.

Článek

V minulých dnech zemřel developer a investor Tomáš Tamir Winterstein, který výrazně ovlivnil podobu nových částí pražských Holešovic a Vysočan. Na sociálních sítích to uvedla Asociace developerů a společnost Daramis, s níž spolupracoval.

„S velkou lítostí se loučíme s jednou z důležitých osobností developerské komunity v České republice. O víkendu nás nečekaně opustil Tomáš Tamir Winterstein. Stál u mnoha významných projektů, které pomáhaly rozvíjet především Prahu a okolí,“ uvedli Wintersteinovi spolupracovníci z Daramisu.

Mezi nejvýznamnější počiny Wintersteina a jeho společnosti Lighthouse Group patří výstavba kancelářského a obchodního centra Harfa vedle O2 areny v Praze 9. Ve stejné lokalitě dokončil v roce 2019 spolu se skupinou Kaprain miliardáře Karla Pražáka další kancelářský komplex. Lighthouse stojí také za bytovým komplexem Zelené město na Jarově.

Winterstein se výrazně zapsal také do podoby nové výstavby na protějším břehu Vltavy. Spolu s partnery vybudoval na místě někdejšího přístavu v Holešovicích bytový soubor Prague Marina. O kousek dál směrem do Holešovic s Daramisem postavil administrativní centrum Prague Marina Office Center. Ještě v předminulém desetiletí Wintersteinova skupina postavila hned vedle Libeňského mostu kancelářský věžák Lighthouse. Stavba se stala spolu s protější budovou Tokovo dominantou lokality.

Foto: Lighthouse Group

Mezi výrazné počiny Wintersteinovy skupiny Lighthouse Group patří bytový soubor Prague Marina na místě bývalého holešovického přístavu.

Tomáš Tamir Winterstein pochází z Bratislavy. Od roku 1966 ale žil s rodiči v Izraeli, kde vystudoval stavební inženýrství. Vedle toho se jako příslušník izraelské armády zúčastnil několika blízkovýchodních konfliktů. Izrael se pro něj stal novým domovem, a to navzdory pozdějšímu návratu do Československa, respektive do České republiky.

„Domov je vždy jen jeden. A tím je pro mě Izrael. Stále se tam vracím, mám tam rodinu, děti, vnuky. Ale přesto k Praze cítím velmi hluboké pouto,“ řekl před šesti lety v rozhovoru pro deník E15.

V roce 1991 se Winterstein vrátil do Československa se záměrem oživit realitní byznys. Kvůli divokým poměrům v polistopadové Praze se ale vrátil zklamaný do Izraele. Už v roce 2000 byl ovšem zpět a už zůstal.

Kromě nemovitostí se Winterstein neváhal angažovat také politicky. Pojilo ho mimo jiné přátelství s bývalým premiérem Janem Fischerem. V roce 2013 pomohl Winterstein Fischerovi vyřešit dluhy po neúspěšné kandidatuře na prezidenta.

Poslední veřejné angažmá Tomáše Tamira Wintersteina se odehrálo letos v květnu. Na pražském náměstí Franze Kafky spoluorganizoval demonstraci na podporu Izraele v aktuálním kole izraelsko-palestinského konfliktu.

Reklama

Související témata:
Tomáš Tamir Winterstein
Lighthouse Group

Doporučované