Hlavní obsah

Firmy kupují tisíce bytů na krátkodobé pronájmy, vynese to víc než hotel

Foto: Pexels.com

Airbnb může slavit. Brzy rozšíří nabídku o tisíce nových investorských nemovitostí.

Reklama

Investoři se pouští do krátkodobých pronájmů. Jejich provoz se vyplatí víc než obyčejný hotel. Některé firmy plánují investovat miliardy dolarů a nakoupit tisíce bytů, které vystaví na nejslavnější platformě Airbnb.

Článek

Investoři, kteří se snaží vydělat na zběsilém americkém trhu s nemovitostmi, využívají novou strategii: budují rozsáhlá portfolia domů, které pronajímají přes Airbnb.

Jedna z prvních firem, která se tímto směrem podnikání vydává, je ReAlpha se sídlem v Dublinu v americkém státě Ohio. Ta zaplatí 1,5 miliardy dolarů (32 miliardy korun) za bydlení pro krátkodobý pronájem. Peníze můžou stačit na koupi až 5000 domů, uvedl pro agenturu Bloomberg výkonný ředitel firmy Giri Devanur.

A není v podobném záměru sama. Firmy zatím převážně na americkém trhu se na investice chystají ve velkém. Slibují si za „málo peněz hodně muziky“. Nikoho asi nepřekvapí, že provoz krátkodobých pronájmů vyjde podnikatele výrazně levněji než například provoz celého hotelu. Jasnou výhodou je rozmanitá lokalita ubytování, které může investor poskytovat i na stovkách míst v zemi. A nelze zapomenout ani na náklady na provoz nebo mzdy zaměstnanců.

Pokud se byznysu zadaří, nebudou úspěch slavit firmy samotné. Už nyní je jasné, že může být příchod větších a sofistikovanějších investorů požehnáním také pro světoznámou platformu Airbnb. Mezi odborníky se dokonce proslýchá, že nové investice pomohou firmě k vůbec nejlepším výsledkům za posledních léta její existence.

To potvrzuje také Sean Breuner, šéf společnosti AvantStay, která spravuje portfolio nemovitostí a poskytuje služby concierge (služba asistenta, který udělá všechno, co je lidsky možné za účelem uspokojení přání klienta, pozn. red.).

Rostoucí poptávka po investicích do krátkodobého pronájmu přinese do odvětví desítky miliard dolarů.
Sean Breuner, zakladatel společnosti AvantStay

Podle něj právě rostoucí apetit po krátkodobých pronájmech přiláká do této oblasti byznysu v příštích letech desítky miliard dolarů. „Rostoucí poptávka po investicích do krátkodobého pronájmu přinese do odvětví desítky miliard dolarů,“ řekl Breuner. „Věříme, že je zde obrovská příležitost k institucionalizaci,“ dodal.

Pronájem těchto investičních nemovitostí má ale znamenat pro oblast krátkodobého bydlení značný posun. Původní myšlenka ubytovat cestovatele u sebe v obýváku a nechat ho nahlédnout do cizího domova a kultury s příchodem velkých investorů zdá se nenávratně zmizí.

„Tento obchodní model (ubytování jako v hotelu, pozn. red.) se osvědčil a nyní je příležitost realizovat investice ve velkém měřítku,“ řekl Scott Shatford, generální ředitel společnosti AirDNA, která poskytuje údaje a analýzy pro odvětví krátkodobých pronájmů.

Velcí investoři naopak představují potenciální zdroj nových nabídek a mohou nabídnout produkt, který osloví lidi, kteří upřednostňují spíše pohodlnou uniformitu hotelů. Na toto téma se zástupce, který za Airbnb komunikuje s médii, odmítl vyjádřit.

Airbnb

Airbnb je považována za jednu z největších soukromých firem v USA. Podnik sídlí v San Francisku a své služby začal oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátil na Airbnb.

Zapojí se obyčejný člověk a přes aplikaci

A někteří plánují byznys dostat ještě o krok dál. Právě Giri Devanur ze společnosti ReAlpha uvedl, že plánuje otevřít přístup k investování do nemovitostí ke krátkodobému pronájmu také pro obyčejné lidi a drobné investory. Ti budou moci kupovat podíly v rámci nemovitostního portfolia a podle jeho ideje všechno půjde jednoduše na několik kliknutí – přes aplikaci.

Firma plánuje zároveň využívat software s umělou inteligencí k vyhodnocování nabídek domů a rychlému rozhodování o tom, kolik je jaký investor ochoten zaplatit. Firma se v nejbližší době plánuje zaměřit hlavně na americký trh, konkrétně na oblast měst Austin, Dallas nebo Miami, kde má v plánu získat až 500 domů ke krátkodobému pronájmu.

Potenciál mají zabavené nemovitosti

Právě americká ReAlpha zároveň uvažuje nad tím, jak co nejlevněji investiční nemovitosti získat. Jednou z možných variant je podle Devanura kupovat zlevněné byty a domy, u kterých uplynula doba moratoria na zabavené nemovitosti.

„Jednali jsme s několika bankami, kde můžeme koupit stovky nemovitostí najednou,“ řekl Devanur. „Umíme analyzovat tisíce nemovitostí během minuty. Pro nás vše probíhá prostřednictvím technologií,“ dodal výkonný ředitel firmy.

Vzestup Airbnb v posledním desetiletí inspiroval generaci podnikatelů, kteří začali nakupovat, zařizovat a spravovat rekreační pronájmy. U některých se byznys postupně posunul tak daleko, že založili celé firmy, které se zaměřují na správu cizích nemovitostí namísto jejich přímého vlastnictví. V některých případech správu těchto nemovitostí označily značkou a vytvořily doslova ubytovací podniky podobné slavným Courtyard by Marriott nebo Hampton Inn.

Vyšší ceny

Je na místě ale vzpomenout i vliv, který tento vzkvétající byznys bude mít na běžného člověka, který s krátkodobým pronájmem nemá nic společného. Čím více budou investoři nakupovat bydlení pro krátkodobý pronájem, tím dráž se budou prodávat i další rezidenční nemovitosti. A nezmění to ani fakt, že investiční byty jsou zpravidla jiných dispozic než ty, které obyčejný kupující hledá pro život.

Reklama

Doporučované