Hlavní obsah

Praha se probojovala do top 10 nejlepších měst světa

Foto: Seznam Zprávy

Praha je podle Time Out Indexu druhým nejpohodovějším městem světa.

Reklama

aktualizováno •

Již počtvrté se časopis Time Out zaměřil na nejlepší města k žití na světě. Letošní Time Out Index ovládlo San Francisco. Pozornosti však neunikla ani Praha, která je považovaná za jedno z nejkrásnějších měst.

Článek

Praha se dostala do žebříčku „nejlepších měst“. Časopis Time Out zveřejnil již počtvrté seznam 37 příjemných míst k žití, který byl založen na výpovědích redaktorů z celého světa a obyvatel metropolí.

Server se tak zaměřil na kvalitu života a nálady místních obyvatel. Kromě environmentálních iniciativ a přístupu k nim zkoumal takzvaný Time Out Index také noční život, restaurace a kulturní vyžití. Dalším důležitým faktorem při tvorbě žebříčku bylo i posouzení městské komunity, která je v důsledku pandemie podle autorů důležitější než kdy dřív.

Žebříček zohledňoval pandemii

Caroline McGinnová, šéfredaktorka časopisu Time Out, uvedla, že server tímto krokem podporuje města. „Time Out Index nám umožňuje držet prst na tepu obyvatel měst po celém světě a zjistit, co si skutečně myslí o fungování a společenském životě ve svém městě právě teď.“

Letošní seznam podle McGinnové vyzdvihuje města, která se dokázala přizpůsobit nepříjemným podmínkám způsobených epidemiologickou situací. „Mysleli byste si, že pandemie by mohla porazit způsob městského života. Výsledky však ukazují, že smysl pro komunitu je výraznější než kdy dříve, lidé se navzájem podporují, stejně jako místní podnikání a iniciativy a mnozí z nás se ve svých městech dokonce i baví,“ dodala McGinnová pro Time Out.

San Francisco je nejvřelejším městem

První příčku žebříčku opanovalo San Francisco, které je světově proslulé díky mostu Golden Gate, dobrým restauracím a vzkvétajícímu technologickému průmyslu. Podle časopisu Time Out je však unikátní svou nepřekonatelnou kombinací progresivity, udržitelnosti a přijímání jinakostí, jelikož se město aktivně zabývá právy LGBTQ+.

Druhým místem se může pyšnit nizozemský Amsterdam. Hlavní město cyklistiky se zajímá o udržitelnost a 89 procent místních oceňuje městskou zeleň a možnost projít se v přírodě. Město podle Time Out moudře využilo loňský lockdown a zaměřilo se na renovace, historii a „ducha komunity“, aby upevnilo svůj status moderní metropole, která klade důraz na životní prostředí.

Krásy Prahy místní neomrzí

Co se Prahy týče, v seznamu nejlepších měst se umístila sedmá. „Praha se umístila v čele tabulky jako nejkrásnější město na světě, 82 procent obyvatel ji tak označilo,“ uvádí Time Out. Pražané si navíc mohli v minulém roce vychutnat krásy hlavního města, jako je Karlův most, prakticky bez turistů, což bylo ještě před pár lety nemyslitelné.

Zhruba 89 procent dotazovaných Pražanů také uvedlo, že je v metropoli snadné obejít se bez auta, jelikož je snadné pohybovat se po městě pěšky. Podle serveru je možnost nerušené chůze centrem důvodem, proč byla Praha označena i jako druhé nejpohodovější město na světě.

Deset nejlepších měst podle Time Out Indexu
1. San Francisco
2. Amsterdam
3. Manchester
4. Kodaň
5. New York
6. Montreal
7. Praha
8. Tel Aviv
9. Porto
10. Tokio

Reklama

Doporučované