Hlavní obsah

Prahu čeká volební souboj žen. Pirátka chce 40 procent hlasů

Foto: Profimedia.cz

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, pirátka Olga Richterová a komunistka Marta Semelová už jsou potvrzené lídryně v Praze. Přidat by se k nim mohla i sociální demokratka Jana Maláčová.

Reklama

Hlavní město bude v letošních volbách patřit ženám. Na postech jedniček se tam střetnou místopředsedkyně Pirátů se šéfkou TOP 09. Sekundovat jim bude komunistická harcovnice Semelová a možná se přidá i ministryně Maláčová.

Článek

Volby do Poslanecké sněmovny v Praze letos budou téměř výhradně v ženské režii. Ženu v čele kandidátky tam potvrdily už tři volební subjekty zastoupené v parlamentu – koalice Pirátů a STAN, koalice Spolu a komunisté. O ženě v čele pražské kandidátky se pak spekuluje i u sociálních demokratů.

Ostrou volební kampaň dnes odstartovalo sdružení Pirátů a hnutí STAN, které v hlavním městě vede do voleb stávající pirátská poslankyně Olga Richterová. Byla to právě koalice Pirátů a STAN, na kterou se po celostátním představení kampaně valila kritika za to, že mezi krajskými lídry je jen jedna žena, Richterová.

Záda na 36hlavé kandidátce jí kryje 11 dalších žen. „Rozhodně to pořád není ideální,“ připouští místopředsedkyně Pirátů, která se do vysoké politiky dostala přes občanský aktivismus ve své městské části a následný post komunální zastupitelky. „Nicméně to, že bych si já přála víc žen v politice, neznamená, že se to stane mávnutím kouzelného proutku,“ podotkla a uvedla, že podporuje větší zastoupení žen ve veřejném životě obecně.

Jak již bylo zmíněno výše, v Praze, alespoň soudě dle obsazení jedniček na kandidátkách, to se zapojením žen zas tak špatné není. V obrazném souboji o Prahu Richterovou vyzve další poslankyně, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta povede kandidátku Spolu, která její TOP 09 sdružuje s ODS a KDU-ČSL. Jako dvojku za sebou bude mít poslankyni ODS Janu Černochovou.

Považují poslankyně ženský souboj za pikantní? „Ne, to tak prostě vyšlo, to je náhoda,“ reaguje Richterová.

„Po celou dobu mojí kariéry v politice stojím za tím, že na pohlaví nezáleží. Odmítám už z principu ke svým kolegyním ve Sněmovně a v politice přistupovat jinak. Sama jsem si totiž nikdy nepřála nic jiného než rovný přístup,“ říká Pekarová Adamová.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Na pondělním zahájení pražské části kampaně Pirátů a STAN už bylo sukní a lodiček víc než na kritizovaném startu celostátní kampaně.

Sdružení Pirátů a STAN si v Praze klade nemalé cíle. Richterová by se za úspěšnou lídryni považovala, pokud by se koalice v hlavním městě dostala ke 40 procentům. To opravdu není malý cíl. „Uvidíme, jak to dopadne. Nicméně, znáte to, pro velké plány potřebujete mít velké vize,“ říká s úsměvem.

A co tou velkou pirátskou vizí je? Kromě rodinných a sociálních témat, za která Richterová osobně bojuje, to je především digitalizace státu, již má pod palcem především její poslanecký kolega Ondřej Profant.

„Všichni o digitalizaci státu mluví posledních 15 let. Většina ostatních zemí to už zvládla. Vzhledem k tomu, jak vyspělá země jsme, a v podstatě i bohatá, je nepředstavitelné, jak zaostalí jsme v tom, aby technologie podpořily efektivní vykonávání státní správy,“ povzdechne si šestatřicetiletá poslankyně.

Maláčová, nebo Petříček?

Další ženou v čele pražské kandidátky je někdejší poslankyně KSČM Marta Semelová. „Ano, vedu kandidátku v Praze,“ potvrdila Seznam Zprávám. Komunistickou kandidátku vedla Semelová do voleb už v letech 2013 a 2017. V roce 2017 se do Sněmovny nedostala, protože ji přeskočil vykroužkovaný Jiří Dolejš.

V souvislosti s Prahou se hovoří ještě o jedné ženě – ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové. Oficiálně je zatím na jedničku kandidátky ČSSD v hlavním městě navržen exministr zahraničí Tomáš Petříček, již delší dobu se však veřejně spekuluje o tom, že by ho měla nahradit k předsedovi Janu Hamáčkovi loajálnější Maláčová, jež je rovněž lépe přijímána cílovou voličskou skupinou.

Konference sociálních demokratů, která jméno jedničky kandidátky potvrdí, je však zatím přerušená, rozhodnutí by mělo padnout v polovině června.

Zatím jediným mužem v čele kandidátky je lídr za hnutí ANO, poslanec Patrik Nacher. Je potvrzený sněmem pražského ANO, definitivně mu kandidaturu ještě bude muset posvětit předsednictvo.

Při dotazu, jestli pro něj bude souboj se ženami něčím zvláštní, upozorňuje na to, že dlouhodobě bojuje proti dvojímu metru v čemkoliv. Znevýhodnění proto necítí. Za pikantní spíš považuje, že dvě silné koalice mají každá po jedné lídryni a ty proti sobě postavily právě v Praze.

„Těším se na gentlemanský souboj, byť bude třeba tvrdý. Osobním rovinám a invektivům se zásadně vyhýbám, vše řeším na politické a profesionální rovině,“ říká a dodává, že za mnohem větší hendikep v politice považuje to, že je abstinent.

Jméno lídra či lídryně kandidátky zatím neoznámilo hnutí SPD, které chce všechny lídry představit na přelomu června a července. „Zatím máme hotový program, jednotlivá jména pan předseda představí později. Jestli tedy v Praze bude lídrem muž, nebo žena, nemohu potvrdit,“ uvedla mluvčí SPD Barbora Zeťová. Před čtyřmi lety kandidátku SPD v Praze vedl nynější poslanec Jiří Kobza, který je také jediným poslancem SPD za hlavní město.

Reklama

Doporučované