Hlavní obsah

Pravá ruka premiéra řídí i celý Úřad vlády. Kolik bere, však nemusí říkat

Foto: Úřad vlády

Dohlíží na Babišův program, komunikaci i chod celého Úřadu vlády. Tünde Bartha spolupracovala s šéfem hnutí ANO už na Ministerstvu financí.

Reklama

Tünde Bartha už přes tři roky řídí Úřad vlády, ovšem bez oficiálního jmenování do vedoucí funkce. Podle zákona o střetu zájmů se tak na ni vztahují mírnější pravidla. Bartha ale popírá, že toho zneužívá.

Článek

Premiér Andrej Babiš se netají tím, že je pro něj šéfka jeho aparátu na vládě nepostradatelná. Ve své předvolební knize jí složil komplimenty na bezmála čtyřech stranách.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tünde Bartha doprovází Babiše už od jeho působení v čele Ministerstva financí. Ve Strakově akademii, kam s šéfem hnutí ANO přišla už v roce 2017, do jejích kompetencí nespadá jen premiérova agenda. Už více než tři roky Tünde Bartha řídí také celý Úřad vlády se zhruba pěti sty zaměstnanci.

Žena, která by se podle dřívějších informací Seznam Zpráv mohla i díky své maďarské národnosti stát příští velvyslankyní v Budapešti, však po celou dobu není řádně jmenovanou vedoucí vládního úřadu. Funkci vykonává od roku 2018 jenom z „pověření“. Formálně je pouze náměstkyní, která vede sekci kabinetu premiéra.

Vysvětlení je podle Tünde Bartha prosté - kdyby prý zastávala jenom funkci vedoucí Úřadu vlády, neměla by bezprostřední vliv na dění kolem premiéra. Zodpovídala by výhradně za úřad jako celek.

„Nemohla bych řídit protokol nebo tiskové oddělení, což mi umožňuje pozice náměstkyně,“ řekla Seznam Zprávám.

Na jednu stranu tak má Tünde Bartha pod palcem Babišův denní program a doprovází ho na schůzkách s nejvyššími světovými politiky, současně organizuje opravy Strakovy akademie nebo podepisuje za Úřad vlády smlouvy.

Bartha zdůraznila, že sice vykonává obě funkce, bere ale jenom jeden plat - ten za pozici náměstkyně.

Pověřenou vedoucí Úřadu vlády se přitom stala dřív než náměstkyní pro premiérskou sekci. Vedením úřadu byla pověřena v červnu 2018, do funkce náměstkyně nastoupila až půl roku nato.

„Původně to mělo být na jeden měsíc, nechala jsem se přemluvit. S premiérem jsme ale zjistili, že nám to takto vyhovuje. I když jsme na začátku nepočítali, že úřad povedu tak dlouho,“ poznamenala Bartha.

Každopádně to, že do funkce vedoucí Úřadu vlády není oficiálně jmenována, má pro tuto manažerku své výhody. Jako pověřená vedoucí totiž spadá z pohledu zákona o střetu zájmů do kategorie veřejných funkcionářů, pro které platí některá mírnější omezení.

I během výkonu vysoké funkce ve státní správě tak může Tünde Bartha podnikat. A zároveň nemusí podávat majetkové přiznání.

Naopak pokud by se stala oficiálně jmenovanou vedoucí Úřadu vlády, podnikání by měla zapovězené. Každoročně by navíc musela předkládat oznámení o svých příjmech a majetkových poměrech.

Pouhé pověření k vedení Úřadu vlády také brání v přístupu ke zjištění, jak štědře Babiš svoji Tünde Bartha odměňuje. Když se žadatelé prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím ptají na platy vedoucích funkcionářů, dostanou od Úřadu vlády pouze bezejmenný výčet za všechny čtyři náměstky - s odůvodněním, že jde o ochranu osobních údajů. Pokud by dotaz směřoval na řádně jmenovanou šéfka úřadu, muselo by se více přihlédnout k právu veřejnosti na informace.

Foto: vlada.cz

Působení Tünde Bartha na Úřadě vlády je v posledním roce spojené s rozsáhlými rekonstrukcemi budovy Strakovy akademie a přilehlé zahrady. Snímek z červencového ukončení obnovy historické budovy.

Babišova „superúřednice“ však tvrdí, že nic zakrývat nechce. Své podnikání označuje za symbolické, nemá z něj téměř žádné příjmy.

Živnostenské oprávnění na provozování cestovní agentury, průvodcovskou činnost, reklamu, poradenství a další činnosti si prý udržuje hlavně proto, aby se jednou mohla k podnikání snáze vrátit. Jde o organizování pobytů maďarských turistů v Česku, které rozjížděla před zhruba patnácti lety.

Jak Babiš chválil Tünde Bartha ve své předvolební knize

„Tünde, kromě toho, že je náměstkyně sekce celého mého kabinetu včetně protokolu, poradců, ale i tiskového, řídí celý ten aparát kolem mě a ručí mi za to, že schůzky a jednání, včetně těch se špičkovými světovými státníky (…) proběhnou hladce.“

„Když se kolem mě vyskytne jakýkoli náročný úkol nebo situace, na kterou nemám kapacitu, vím, že není nikdo lepší, aby to pohlídal a vyřešil, než Tünde.“

„Stále si platím webovou stránku a hradím také odvody. Je to ale spíš ze sentimentu a pro případ, že se k podnikání budu chtít vrátit,“ tvrdí Tünde Bartha, která v minulosti pracovala i pro podnikatele Zdeňka Bakalu. Dodala, že na provozování agentury jí stejně nezbývá čas. „Nemám kdy se tomu věnovat, s panem Babišem začínám většinou před šestou a končívám před dvanáctou v noci,“ podotkla.

Foto: Úřad vlády, Seznam Zprávy

Historická budova Strakovy akademie, sídla Úřadu vlády ČR.

V uplynulých měsících musela Tünde Bartha hájit, že za daných podmínek dodržuje zákon.

Právní aktivista Martin Bína, který vystupuje jako prezident Odborové organizace Sluníčko z Moravské Třebové, podal k úřadům podněty, podle nichž Bartha porušuje zákon o střetu zájmů, když podniká a nepodává majetkové přiznání.

Podle Bíny by se měla na Babišovu náměstkyni vztahovat přísnější regule zákona, která platí pro ministry nebo šéfy státních institucí. Jeho podněty se zabývala Etická komise Úřadu vlády nebo úřad městské části Praha 8, kde má Bartha trvalé bydliště. Ani v jednom případě ale neuspěl.

Rozhodující bylo stanovisko, které o postavení Bartha vypracovalo Ministerstvo spravedlnosti.

„Ministerstvo spravedlnosti dlouhodobě zastává názor, že příkazy, zákazy a omezení uvedené v zákoně o střetu zájmů dopadají toliko na osoby, které jsou veřejnými osobami de iure a nikoli pouze de facto,“ stojí ve stanovisku, které ministerstvo zveřejnilo v odpovědi na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Co se týče majetkového přiznání, Tünde Bartha jej za rok 2019 podala dobrovolně, když média v jejím případě poprvé upozornila na mezeru v zákoně o střetu zájmů. Pro Seznam Zprávy zdůraznila, že to považovala „za správné a transparentní řešení“.

Ministerstvo spravedlnosti jí však letos doporučilo, aby přiznání nepodávala, protože tím vytváří nežádoucí závazek i pro ostatní úředníky, kteří jsou stejně jako ona v nějaké vedoucí funkci pouze z pověření.

Podle analytika organizace Transparency International Marka Chromého příklad Babišovy náměstkyně ukazuje na slabé místo zákona o střetu zájmů.

„Formální argumentace Ministerstva spravedlnosti umožňuje, aby premiér, vláda či jakýkoliv ministr pouze pověřovali řízením osoby formálně zaměstnané jako řadoví referenti, čímž by tu mohla vzniknout nemalá skupina osob vyjmutá z povinnosti podávat oznámení o majetku, což jde silně proti smyslu zákona o střetu zájmů,“ uvedl Chromý.

Teoreticky by se povinnost podávat majetkové přiznání mohla na Tünde Bartha vztahovat i jako na náměstkyni úřadu. Musela by však splňovat aspoň jednu ze čtyř podmínek: mít oprávnění k nakládání s veřejnými prostředky nad čtvrt milionu korun, podílet se na přípravě nebo rozhodování o veřejných zakázkách, rozhodovat ve správním řízení, nebo se podílet na vedení trestního stíhání.

Žádnou z těchto podmínek ale podle závěrů Ministerstva spravedlnosti Tünde Bartha nesplňuje.

Reklama

Doporučované