Hlavní obsah

Eurokomisaře navrhne podle premiéra Petra Fialy hnutí STAN

Foto: Evropská komise

Věra Jourová zastupuje Česko v EK od roku 2014, v nynější komisi Ursuly von der Leyenové je místopředsedkyní.

Reklama

Kdo v unijní exekutivě nahradí Věru Jourovou, bude zřejmé po volbách do Evropského parlamentu na jaře příštího roku. Eurokomisaře by mělo navrhnout hnutí STAN.

Článek

Eurokomisaře by podle premiéra Petra Fialy (ODS) mělo navrhnout hnutí STAN. Předseda vlády to dnes řekl v online debatě na serveru Deník.cz.

O nominaci na eurokomisaře se hlásí také Piráti, podle nich náleží na základě dohody z povolebního vyjednávání s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) koalici Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Piráti na začátku listopadu zvolili v hlasování celostátního fóra jako kandidáta na eurokomisaře europoslance a lídra evropské kandidátky strany Marcela Kolaju.

Fiala dnes potvrdil dohodu, podle níž má kandidáta navrhnout hnutí STAN. „Nemám důvod to nijak zpochybňovat. To, co ale bude důležité, je, abychom našli správnou osobnost, která bude v Evropě akceptovatelná,“ řekl.

Na otázku, kdo by kandidátem mohl být, odpověděl, že debatu ještě nevedli a že ani neví, zda probíhá ve hnutí STAN. „Budeme pečlivě vybírat, já chci jenom říct, že hnutí STAN navrhuje, vláda musí rozhodnout,“ dodal.

V médiích se již dříve objevilo, že kandidátem by mohl být ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Premiér k tomu dnes uvedl, že Síkela je „určitě člověk, který má veškerou výbavu pro to, aby mohl dělat funkce na úrovni Evropské unie“. Doplnil ale, že vůbec neví, jak STAN uvažuje a zda má ministr Síkela o funkci zájem.

Reklama

Doporučované