Hlavní obsah

Právník si připsal bod v bitvě o podíl v nejvleklejším miliardovém sporu

Foto: Tomáš Svoboda

Ústavní soud uznal stížnost advokáta Jiřího Uršuly. Ten neúspěšně žádá od společnosti Diag Human desítky milionů korun.

Reklama

Vrchní soud v Praze se bude znovu zabývat kauzou právního zastupování společnosti Diag Human.

Článek

I po třiceti letech pokračují soudní spory v kauze společnosti Diag Human a nedokončeného obchodování s krevní plazmou.

Bývalý advokát Diag Human Jiří Uršula se neúspěšně domáhá téměř 45 milionů korun za zastupování společnosti ve sporu s českým státem. V úterý Ústavní soud uznal jeho stížnost a zrušil předchozí soudní rozhodnutí. „Stížnost je důvodná. Usnesením Nejvyššího soudu a rozsudkem Vrchního soudu v Praze bylo porušeno právo stěžovatele na spravedlivý proces,“ uvedl soudce zpravodaj Radovan Suchánek.

Soud verdikt odůvodnil tím, že stěžovatel nedostal možnost reagovat na předem nepředvídatelný postoj odvolacího soudu. „Odvolací soud a soud prvního stupně stížnost zamítly, nicméně každý tak učinil z jiného důvodu. Vrchní soud s jiným právním názorem stěžovatele předem neseznámil, a porušil tak práva stěžovatele,“ sdělila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Kauzou se tak bude vrchní soud zabývat znovu.

Diag Human dlouhodobě od českého státu požaduje peníze za zmařený obchod s krevní plazmou. Společnost v letech 1996 až 2001 zastupoval právě Uršula a pomohl jí k vymožení 327 milionů korun od českého státu za poškození dobrého jména. Advokát namítá, že od firmy dostal jen deset procent z vymožené částky namísto domluvených třiceti procent.

Diag Human je ve sporu se státem od začátku devadesátých let minulého století. Zatímco Česko považuje spor za uzavřený, společnost nadále a u soudů ve více zemích žádá miliardy korun.

Stát už sedm let tvrdí, že arbitráž o miliardy korun vyhrál poté, co ji trojice rozhodců zastavila. V usnesení deklarovali, že se spor uzavřel v roce 2003 po vyplacení částky 327 milionů korun. Další rozhodnutí už tak nemají právní účinky.

Podle mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové Diag Human záměrně opomíjí dřívější soudní verdikty. „Resort dělá dlouhodobě maximum pro ochranu státního majetku v tomto sporu. Je úspěšný. Česká republika už spor v pěti státech vyhrála,“ uvedla už dřív mluvčí.

Protistrana se chlubí také úspěchy. Její nároky uznal loni v listopadu belgický odvolací soud, Česko se proti verdiktu odvolalo.

Firma s dřívějším názvem Conneco oficiálně sídlí v Lichtenštejnsku. Před necelými třiceti lety usilovala o obchod s krevní plazmou z českých transfúzních stanic. Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar se o firmě a jejím česko-švýcarském vlastníkovi Josefu Šťávovi vyjádřil nelichotivě a z obchodu sešlo. Firma se později u soudů ohradila proti poškození dobré pověsti.

Arbitři v roce 2008 přiznali společnosti odškodné ve výši 8,3 miliardy korun, částka ještě kvůli úrokům narostla. Vláda se proti výsledku odvolala a v kauze dále rozhodoval tříčlenný senát. Rozhodci před šesti lety přezkumné řízení zastavili a dali za pravdu státu.

Už předtím, v roce 2011, ale Diag Human přenesl spor s českým státem do zahraničí na základě mezinárodní tzv. newyorské úmluvy o vykonavatelnosti arbitrážních rozsudků na území jiných států.

Reklama

Doporučované