Hlavní obsah

Pražská burza po třech růstech za sebou dnes nepatrně klesla

Rozhovor s ekonomem Štěpánem Křečkem o výsledcích společnosti ČEZ.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po předchozích třech růstech dnes pražská burza nepatrně klesla. Index PX se snížil o 0,04 procenta na 1030,29 bodu. Ztráty akcií bank a výrobce nápojů Kofola převážily nad růstem cenných papírů energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna dnes končila k euru téměř beze změny, vůči dolaru oslabila.

Článek

Kofola v pondělí po uzavření trhu a ČEZ dnes ráno zveřejnily pololetní výsledky hospodaření. Akcie Kofoly dnes odepsaly 2,94 procenta na 297 korun, cenné papíry ČEZ naopak předvedly dnešní nejvýraznější růst o 0,57 procenta na 530 korun. Během dne přitom byly výše až o 1,5 procenta.

Zatímco ČEZ překonal očekávání trhu na všech úrovních výsledkové zprávy, Kofola zklamala především v ziskovosti kvůli horšímu květnovému počasí a vyšším mzdovým nákladům, podotkl analytik Komerční banky Jiří Kostka.

Z bankovních emisí dnes Komerční banka stagnovala na 846 korunách, Erste Bank ztratila 0,18 procenta na 792 korun a Moneta Money Bank ubrala 0,52 procenta na 77 Kč. Pokles postihl také druhého výrobce nápojů na pražské burze, likérku Stock, jejíž akcie odevzdaly 1,83 procenta na 64,40 koruny.

Vzhůru se naproti tomu vydaly cenné papíry pojišťovny VIG o 0,52 procenta na 578 korun. Před středečními pololetními výsledky zdražily ještě akcie antivirové firmy Avast o 0,55 procenta na 91,50 Kč. Další emise z indexu PX už dnes nerostly.

Reklama

Související témata:

Doporučované