Hlavní obsah

Pražská burza se začátkem týdne mírně červenala. Odepisovaly akcie O2 i ČEZ

Komentář Štěpána Křečka.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX dnes klesl o 0,04 procenta na 1 046,43 bodu. Z hlavních titulů se nedařilo především akciím telekomunikační firmy O2 a energetické společnosti ČEZ.

Článek

Ze 12 hlavních emisí pražské burzy jich dnešní seanci ukončila se ziskem polovina. Nejlépe si vedly akcie likérky Stock, které zdražily o dvě procenta na závěrečných 66,40 koruny.

Více než procento si připsaly také akcie mediální skupiny CME a rakouské pojišťovny VIG. Emise CME zpevnila o 1,81 procenta na 73,20 koruny za akcii, cenné papíry VIG si polepšily o 1,12 procenta na 539,50 koruny. „CME jen od začátku letošního roku rostla ze 63 korun na akcii až na 73 korun, což je významný nárůst,“ říká k tomu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Připisovala i Erste a Komerční banka. „Bankovní tituly se vezou na vlně toho, že Evropská centrální banka snížila kapitálovou přiměřenost vůči některým italským úvěrům, což samozřejmě podporuje bankovní sektor,“ dodává Křeček.

Naopak v červených číslech dnes uzavíraly hlavně akcie O2 Czech Republic a společnosti ČEZ. Akcie O2 oslabily o 2,38 procenta na 246 Kč. Cenné papíry ČEZ zlevnily o více než procento na 551 koruny za kus.

Koruna dnes oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem páté hodiny odpoledne se obchodovala v kurzu 25,87 korun za euro a 22,95 korun za dolar. Oproti předchozímu závěru ztratila koruna na euro šest haléřů, vůči dolaru oslabila o 17 haléřů.

Reklama

Doporučované