Hlavní obsah

Pražská burza ve čtvrtek rostla. Manažer ČEZu prodal akcie firmy za 22 milionů

Komentář analytika České spořitelny Petra Bártka ke čtvrtečnímu dění na trzích.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza ve čtvrtek navázala na středeční vzestup a index PX posílil o 0,44 procenta na 1091,03 bodu. Vzhůru mu pomohl zejména růst ceny akcií Erste Bank.

Článek

Akcie Erste zdražily o 2,16 procenta na závěrečných 897 korun. Podle makléře Fio banky Josefa Dudka těžily cenné papíry Erste z pozitivního vývoje západoevropského bankovního sektoru.

Kromě Erste se na burze dařilo Avastu a Philip Morris ČR. Akcie technologické firmy Avast zpevnily o 1,18 procenta na 86 korun. Cenné papíry Philip Morris posílily o 0,92 procenta a obchodování ukončily s kurzem 15 360 korun. „Smazaly tak část ztrát, které utrpěly po oznámení záměru o navýšení daně z tabákových výrobků,“ poznamenal Dudek.

Naopak mezi ztrátové emise se dnes zařadila likérka Stock či energetická společnost ČEZ. Akcie Stocku zlevnily o 0,61 procenta na 65,30 koruny. ČEZ oslabil o 0,28 procenta na závěrečných 544 korun.

K akcionářům ČEZu patří díky opčnímu programu manažeři společnosti. Člen představenstva firmy a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani v tomto týdnu uplatnil opci na nákup 60 tisíc akcií. Současně ohlásil prodej 40 300 akcií. Vyplývá to z informací na webu České národní banky. Podle dnešního závěrečného kurzu mají Cyranim prodávané cenné papíry hodnotu 21,9 milionu korun.

Česká měna ve čtvrtek oslabila o dva haléře na 25,62 koruny za euro. K dolaru naopak zpevnila, a to o tři haléře na 22,72 koruny za dolar.

Reklama

Doporučované