Hlavní obsah

Pražské letiště v červenci odbavilo přes 605 000 cestujících, provoz roste

Foto: Shutterstock.com/EQRoy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražské letiště v červenci odbavilo přes 605 000 pasažérů, což je o 53 procent více než v předchozím měsíci. Zároveň jde při meziročním porovnání o nárůst o 140 procent.

Článek

To překonalo i původní prognózy o růstu po koronavirové krizi. Češi nyní vyráží hlavně do tradičních letních dovolenkových destinací. V současnosti se z Prahy létá do přibližně stovky míst.

„Provozní výsledky za uplynulý měsíc překonaly naše původní prognózy odbavených cestujících a zároveň potvrzují, že se cestující vrací do letadel. Češi vybírají letos v létě z typicky dovolenkových destinací, ale mohou využít i další spojení do významných evropských metropolí. Naší prioritou pro následující měsíce je s ohledem na postupující proočkovanost a zjednodušení podmínek pro očkované cestující podpora příjezdového cestovního ruchu a na to navázaná další obnova provozu,“ řekl ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip.

Mezi nejvytíženější destinace patřily v červenci Řecko, Itálie, Španělsko. Z měst byl nejvyhledávanější bulharský Burgas, následoval Heraklion a Rhodos. Během července se na pražském letišti uskutečnilo celkem 7012 vzletů a přistání, což představuje nárůst o 48 procent oproti loňskému roku.

Během září spustí dopravci další nové linky, například Wizz Air začne létat do Neapole a Blue Air do Milána na letiště Linate.

I přes poslední nárůst je však letový provoz nadále hluboko pod čísly před vypuknutím pandemie koronaviru. Pražské letiště kvůli koronavirové krizi loni po letech rekordních čísel odbavených cestujících přišlo ve srovnání s rokem 2019 o 79 procent pasažérů. Celkem jich odbavilo 3,66 milionu, což je nejméně za posledních 25 let.

Reklama

Doporučované