Hlavní obsah

Před pokutou od financí je Filip ochráněn. Pomohla i novela, pro niž hlasoval

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Finanční úřad prověřuje, zda místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip zatajil příjem ve výši 500 tisíc korun. I kdyby se to prokázalo, pokutu už mu dát nemůže. Přestupek je promlčený.

Článek

I kdyby finanční úřad prokázal, že šéf KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip zatajil příjem půl milionu korun, další postih mu už nehrozí.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Jde o kauzu, v níž pracovníci finančního úřadu v Českých Budějovicích prověřují podnět od detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Těm z korupce obviněný podnikatel Tomáš Horáček během výslechu sdělil, že zmíněnou částku předal v dubnu 2018 Vojtěchu Filipovi přes prostředníka.

Zákon přitom říká, že kdo přijme částku převyšující 270 tisíc korun v hotovosti, se dopustil přestupku. A za to může finanční úřad dodatečně vyměřit pokutu až do výše půl milionu korun.

Jenže před čtyřmi roky prošla Poslaneckou sněmovnou novela, která jeden z paragrafů zmíněného zákona změnila tak, že v tuto chvíli předsedovi komunistů Filipovi žádná pokuta už nehrozí.

Důvod je prostý. I v případě, kdy by finanční úřad zjistil, že Vojtěch Filip příjem skutečně zatajil, je případný přestupek promlčený.

Před novelou se roční lhůta k promlčení začala počítat od doby, kdy například policie zjistila, že k předání peněz převyšující částku 270 tisíc došlo. Jenže podle nové úpravy zákona novely se promlčení naplní tři roky od prokázaného převzetí peněz.

Před čtyřmi lety pro zmíněnou novelu Vojtěch Filip jako poslanec také hlasoval. Je třeba však dodat, že předání peněz, které se prověřuje, se odehrálo o rok dříve - podle policie 17. dubna 2018 v budově Poslanecké sněmovny.

Policii se přitom v Horáčkově kauze nepodařilo prokázat, že by peníze předané podle obviněného Filipovi souvisely s korupcí. A tak případ předala jako podezření z daňového deliktu zmíněnému finančnímu úřadu. Ten však jen uvedl, že Filipův případ nemůže komentovat.

„S ohledem na povinnost dodržování mlčenlivosti není Finanční správa oprávněna sdělovat stav případně vedeného řízení ani jeho výsledek,“ uvedla mluvčí Finančního úřadu pro Jihočeský kraj Jana Králová.

Předání peněz mezi Horáčkem a Filipem podle policie zprostředkoval bývalý Filipův poslanecký asistent Lukáš Gibiec. Server iRozhlas.cz zveřejnil detaily z nahrávky, na které se Horáček s Gibiecem o předání částky spolu baví. Lídr komunistů však od počátku odmítá, že by peníze převzal.

„Moje vyjádření je pořád stejné. Nic jsem neobdržel ani nepřevzal a nemám tedy proč něco měnit na svém daňovém ani majetkovém přiznání,“ uvedl pro Seznam Zprávy Filip.

Místopředseda Sněmovny tak připomněl, že vedle finančního úřadu se případem začal zabývat také magistrát v Českých Budějovicích. Ten řeší, zda je v pořádku jeho majetkové přiznání, které musí Vojtěch Filip každý rok odevzdávat jako poslanec.

Jak popsaly Seznam Zprávy, s prověřováním však finanční úřad musí spěchat i v případě prověřování, zda k zatajení peněz došlo. Blíží se totiž i v tomto ohledu lhůta, po níž by byl případ promlčen. Podle některých výkladů by se to mohlo stát koncem března příštího roku.

„Správce je omezen lhůtou pro stanovení daně, která činí tři roky,“ upozornil pro Seznam Zprávy manažer ze společnosti Apogeo Martin Bortlík, který předtím vedl Specializovaný finanční úřad.

Podle informací Seznam Zpráv není příliš pravděpodobné, že by finanční úřad v Českých Budějovicích stihl případ do zmíněného data uzavřít. Má však možnost lhůtu na prověření prodloužit. A to tak, že ve Filipově případě zahájí daňovou kontrolu.

Ta může být zahájena podle Lukáše Heřtuse z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství také v případě, když by byli pracovníci úřadu přesvědčeni, že došlo k porušení zákona, ale Filip by odmítl dodatečné daňové přiznání podat.

Reklama

Doporučované