Hlavní obsah

Předpověď ekonomů: S hypotékou nečekejte, o moc levnější už nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Sazby hypoték už příliš klesat nebudou, upozorňují odborníci. Ilustrační fotografie.

Reklama

Optimismus z naděje na brzké vyřešení covidové krize naznačuje, že úrokové sazby už dolů nepůjdou. Růst hypotečního trhu by tak měl zpomalit. Hypotéky sice mohou být ještě levnější, ale dosáhnout na ně může méně lidí.

Článek

Letošní rok byl navzdory nejistotě plynoucí z pandemie koronaviru rekordní - objem načerpaných hypoték překonal hranici z roku 2016 ve výši 225 miliard korun jen za prvních jedenáct měsíců. Nebyly to jen nové úvěry, relativně významnou část tvořilo refinancování.

Důvody hladu po půjčkách na bydlení? Dlouhodobě je to podle ekonoma České spořitelny Michala Skořepy stěhování do měst a růst počtu jednočlenných domácností. Krátkodobě jsou to nízké úrokové sazby a nízké výnosy z jiných aktiv, zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, sázka cizinců na posilování koruny, a tedy na relativní zdražování korunových aktiv, nákup domů nebo bytů vhodnějších pro práci z domova nebo pro pobyt v případě dalších zákazů vycházení a karantén.

„Spousta rodin chce zvětšit prostor, ve kterém žijí, když vidí, co s nimi lockdowny dělají. A vzhledem ke snížení jistoty o budoucnosti se investice do nemovitostí stává stále lákavější možností se zajistit nejen na stáří, ale i proti dalším lockdownům,“ míní ekonom Natland Petr Bartoň.

Chuť tuzemských domácností bydlet ve svém neustane ani v příštím roce. Ceny nemovitostí jsou už ovšem pro někoho nedosažitelné a v roce 2021 zřejmě neklesnou. Růst hypotečního trhu ale zpomalí. Shodují se na tom experti oslovení redakcí SZ Byznys.

V příštím roce se totiž snad zklidní pandemická situace, zejména díky možnosti očkování. „To bude znamenat fyzický návrat do práce. Tím pádem už se nebudeme věnovat tolik sobě, svému bydlení, svým investicím. Budeme mít zase jednou normální starosti. Zklidnění také oslabí touhu po nemovitostech jako přístavu bezpečí,“ domnívá se Vladimír Staňura, poradce České bankovní asociace.

A ještě jeden argument. „Trh si teď právě sahá na své dno v úrokových sazbách. Trend se příští rok otočí a úrokové sazby začnou růst. Tím se poptávka po hypotečních úvěrech oslabí,“ doplnil. Převládající optimismus na finančních trzích živí zejména naděje na brzké vyřešení koronavirové krize díky vývoji funkčních očkovacích vakcín.

Poslední vývoj na trhu naznačuje, že prostor pro další snižování hypotečních sazeb se zastavil. Dnes jsme s úrokovými sazbami tak nízko, že jsou často pod hodnotou inflace. Reálně jsou tak již nyní záporné, a tak další pokles lze vůbec připustit až v době, kdy by případně klesla i inflace.

Co věští ekonomové

Oslovení odborníci předpovídají stejný trend, v odhadech průměrných sazeb se ovšem trochu liší. Sice ne příliš, ale u tak velkých úvěrů, jako jsou hypotéky, je každá desetinka procenta důležitá. U průměrné hypotéky ve výši 2,5 milionu korun totiž znamená změna sazby o 0,1 procentního bodu změnu měsíční splátky přibližně o 100 Kč.

„Dalším zdrojem poklesu by mohl být významný nárůst nezaměstnanosti v roce 2021, a to, že některé hypoteční ústavy se rozhodly zostřit boj o ubývající potenciální zákazníky. I to však lze očekávat spíše v druhé polovině roku 2021 než po Novém roce,“ konstatuje Bartoň. Sazba hypoték může podle něj v jednotlivých měsících roku klesnout i pod dnešní úroveň, ale jiné měsíce půlroční průměr vytáhnou nahoru. „Očekávám 2 procenta pro první půlrok a 1,9 procenta pro druhý půlrok, hlavně kvůli nižší inflaci a politice centrálních bank,“ dodal.

„Hypoteční sazby se tak pravděpodobně nedostanou pod svá minima z konce roku 2016, kdy se krátce pohybovaly v průměru pod 1,8 procenta, a spíše lze již očekávat jejich pozvolný růst,“ předpovídá Jakub Seidler, analytik ING.

„Ačkoliv sazby hypoték již dále s největší pravděpodobností významně klesat nebudou, jejich strmý nárůst bych také nečekal. Osobně čekám, že centrální bankéři sazby ponechají na současné nízké úrovni po velkou část příštího roku. Průměrná sazba hypoték by tak mohla setrvat pod 2,5 procenta,“ přidává svůj odhad ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Kromě již výše zmíněného bude v nastavení úrokové politiky jednotlivých bank také velmi záležet na kvalitě jejich úvěrového portfolia. Jinými slovy, jak budou jejich stávající klienti zasažení pandemií splácet. „Nicméně čekám, že by ještě sazby mohly mírně klesat pod 2 procenta v prvním čtvrtletí. Ale nemyslím, že by klesly až na historická minima,“ podotýká Martin Slaný, hlavní ekonom investiční skupiny DRFG.

Spekulace na zlevnění hypoték se může vymstít

Na pokles sazeb se dá ještě čekat. Podle Slaného se to ale může některým žadatelům o hypotéku vymstít. Nakonec totiž na hypotéku nedosáhnou kvůli zpřísněným podmínkám. „Vidíme během první i druhé vlny u obchodních bank, že omezují nebo pozastavují poskytování úvěrů žadatelům z rizikových odvětví jako cestovní ruch, pohostinství, více se dívají nejen na výši příjmů, ale zejména na jejich dlouhodobou udržitelnost. Tato obezřetnost bude pokračovat i díky tlaku ze strany ČNB,“ vysvětlil.

Banky budou u zájemců o hypotéku i dál pozorně sledovat zdroj příjmů a opatrnější budou dál i v odhadech cen zastavovaných nemovitostí.

Již při první vlně pandemie koronaviru si banky vytvořily seznam oborů a profesí, které lockdown rychle připraví o značnou část, nebo dokonce veškeré příjmy. „Konkrétně se jedná například o pracovníky v cestovním ruchu, hotelnictví, gastronomii, kultuře či volnočasových aktivitách. Lidé pracující v těchto oborech budou mít i v následujícím roce malou šanci získat hypotéku. Zlomovým okamžikem může být vakcína nebo výrazné zlepšení epidemické situace,“ potvrdila Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované