Hlavní obsah

Magická hranice pokořena. Hypotéky se dostaly pod dvě procenta

Foto: Seznam Zprávy

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesá již osmý měsíc v řadě.

Reklama

Banky v listopadu půjčily na bydlení skoro 27 miliard korun. A nedostanou za to ani dvouprocentní úrok. Spanilá hypoteční jízda navzdory koronavirové krizi pokračuje.

Článek

Průměrná úroková sazba hypoték v listopadu dosáhla hodnoty 1,98 procenta. Po třech letech a osmi měsících tak pokořila hranici dvou procent, kam se naposledy podívala v březnu 2017.

To dále podporuje zájem o hypotéky. Po velmi silném říjnu, kdy banky poskytly hypotéky za 25,21 miliardy korun, přišel ještě silnější listopad.

„Objem hypoték poskytnutých za listopad se totiž s hodnotou 26,92 miliardy korun stal po listopadu 2016 druhým nejúspěšnějším měsícem za dobu zveřejňování Fincentrum Hypoindexu,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Rekord zatím drží listopad 2016 s objemem poskytnutých hypoték ve výši 29,68 miliardy korun.

Počet poskytnutých hypoték oproti říjnu letošního roku vzrostl o 523 na 9 323. Meziročně poskytly banky přes dva tisíce hypoték více. Ve srovnání s rekordním listopadem 2016, kdy banky poskytly 14 386 hypoték, ale letošní jedenáctý měsíc co do počtu zaostává.

Potvrzuje se tak, že růst cen nemovitostí příliš nepolevuje. „Stále rostoucí ceny nemovitostí na českém trhu se promítají i do navyšující se průměrné výše hypotéky, která už dosahuje 2 887 178 korun,“ dodal Jiří Sýkora. Průměrná výše hypotéky se poprvé přehoupla přes hranici 2,5 milionu korun přesně před rokem a od té doby již vzrostla o téměř 382 tisíc korun.

V rekordním roce 2016 poskytly banky hypotéky za 225,81 miliardy korun. Letos se hypotečnímu trhu téměř podařilo pokořit hranici 225 miliard korun již za jedenáct měsíců. Od ledna do listopadu dosáhl objem poskytnutých hypoték 224,51 miliardy korun.

Zdroje se prodražují, co bude dál?

Česká národní banka (ČNB) ponechala na listopadovém zasedání úrokové sazby beze změny a nezměnila ani omezení týkající se hypotečních úvěrů, ve stejné výši zůstala i sazba proticyklické kapitálové rezervy. Vzhledem k současnému vývoji inflace a koronavirové krizi by základní úrokové sazby mohly zůstat na stejné úrovni i po prosincovém zasedání ČNB, které se koná tento čtvrtek 17. prosince.

„Banky přesto již nezlevňují takovým tempem jako v minulých měsících. Důvodem je především cena, za kterou si banky opatřují peníze na další půjčování na mezibankovním trhu. A právě cena peněz na mezibankovním trhu začala během listopadu rychle růst. To ale ještě nemusí znamenat, že hypotéky začnou ihned zdražovat. Konkurence na hypotečním trhu je totiž velmi silná a nejistota spojená s koronavirovou krizí stále trvá. Hypoteční sazby by se tak v nejbližší době mohly spíše stabilizovat na současné úrovni,“ řekl Jiří Sýkora.

Ekonom investiční skupiny DRFG Martin Slaný očekává, že pokles sazeb bude ještě chvíli pokračovat, ale zvolní.

„Úrokové sazby z hypoték se odvíjejí od tržních úrokových sazeb s dlouhou splatností, jako jsou třeba 10leté státní dluhopisy nebo dlouhodobé IRS sazby. Tato vazba na dlouhé sazby se utužovala v posledních letech, protože se prodlužovala průměrná doba fixace hypotečních sazeb,“ vysvětluje. „U těchto dlouhodobých sazeb neočekávám pokles až k historickým minimům z roku 2016, tudíž to neočekávám ani u sazeb hypotečních úvěrů,“ dodal.

V listopadu se rozhodla snížit hypoteční sazby pouze Equa bank a Moneta Money Bank, Banka Creditas zvýšila sazby kratších fixací a snížila sazby delších fixací.

Reklama

Doporučované