Hlavní obsah

Předseda Evropské komise Juncker chce belgické občanství pro britské úředníky. Kvůli brexitu by mohli přijít o práci

Jean-Claude Juncker chce belgické občanství pro britské úředníky pracující pro EU.Video: Reuters

 

Reklama

Britští pracovníci Evropské unie by mohli kvůli brexitu dostat belgické občanství. Přál by si to předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který o to belgickou vládu požádal na půdě Evropského parlamentu.

Článek

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker požádal belgickou vládu o udělení občanství britským úředníkům, kteří pracují pro Evropskou unii a její instituce. Stovkám Britům, kteří pracují v Bruselu, hrozí ztráta zaměstnání kvůli brexitu. S odchodem Velké Británie ze společenství zároveň přijdou o unijní občanství, které je podmínkou pro pracovní pozice ve strukturách Evropské unie.

Jen pro Junckerovu Evropskou komisi pracuje přibližně 800 britských občanů.

„Vím, že pan premiér je velice štědrý člověk a naše přání jistě vyslyší. Brusel se k nám choval vždy přátelsky a jsme tady rádi. Věřím, že britští úředníci si zaslouží, aby se se stejnou štědrostí přistupovalo i k nim,” řekl Juncker na evropské půdě po projevu belgického premiéra Charlese Michela.

Podle deníku The Independent si někteří britští úředníci o belgické občanství už zažádali. Byli ale odmítnuti. Belgické úřady kromě alespoň pětiletého pobytu v zemi vyžadují tak zapojení se do státního sociálního programu. Úředníci pracující pro EU a její instituce ale čerpají speciální diplomatické daňové úlevy.

Přestože unijní občanství je pro úředníky jednou ze základních podmínek, Juncker před měsícem britské podřízené ujistil, že o práci kvůli brexitu nepřijdou. The Independent připomíná, že při ucházení se o pracovní pozici ve strukturách EU lze kvůli neunijnímu občanství zažádat o výjimku.

Reklama

Související témata:

Doporučované