Hlavní obsah

Johnson navrhne předčasné volby, EU rozhoduje o odkladu brexitu

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson v rámci kampaně za brexit v roce 2016.

Reklama

aktualizováno •

Britský premiér Boris Johnson oznámil, že parlamentu předloží návrh na konání předčasných voleb 12. prosince. Uvedl to ve svém prohlášení. Souhlas s konáním voleb je podle ministerského předsedy podmínkou pro to, aby vláda poslancům poskytla delší čas na debatu o prováděcím zákoně o brexitu.

Článek

Pokud podle něj poslanci na tyto volby přistoupí, budou mít dostatek času na projednání prováděcího zákona o brexitu, který tento týden v Dolní sněmovně narazil kvůli tlaku vlády na rychlý harmonogram jeho schválení. Opoziční strany se k prosincovým volbám zatím stavějí rezervovaně. Poslanci o nich mají rozhodovat v pondělí.

Podle dosud platného termínu má Británie opustit evropský blok 31. října, tedy za týden. Johnson ale už v sobotu požádal unii o odklad toho data na 31. ledna příštího roku, protože se mu zatím nepodařilo prosadit připravenou brexitovou dohodu v britském parlamentu. V takovém případě mu nedávno přijatý zákon ukládal požádat o odložení odchodu z EU. Premiér ovšem současně Brusel upozornil, že nový odklad považuje za chybu.

Johnson dosud trval na tom, že Británie musí EU opustit 31. října, aby se tak konečně naplnilo rozhodnutí britských občanů z referenda v roce 2016. Opakovaně řekl, že by raději byl „mrtvý v příkopě“, než aby posunul termín brexitu o další tři měsíce. Nyní ovšem s odkladem brexitu ve svých plánech počítá, i když lídři EU o něm dosud nerozhodli.

Předseda Evropské rady Donald Tusk unijním zemím doporučil odklad schválit, což by se mohlo stát už při páteční schůzce velvyslanců sedmadvacítky. V otevřené opozici vůči tříměsíčnímu odkladu zatím byla pouze Francie, která nicméně podle dnešního prohlášení státní tajemnice pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinové takový krok podpoří za předpokladu, že ho Londýn řádně odůvodní.

Pro schválení předčasných voleb je v Británii třeba souhlas dvou třetin poslanců. Pokud by návrh v pondělí získal v Dolní sněmovně podporu, pak by podle pravidel byl parlament rozpuštěn 6. listopadu.

„Upřímně se domnívám, že nastal čas, aby opozice sebrala odvahu a předstoupila před našeho společného šéfa, jímž jsou občané Spojeného království,“ prohlásil dnes Johnson v rozhovoru pro BBC po zasedání vlády. V dopise adresovaném vůdci labouristické opozice vyzval Jeremyho Corbyna, aby jeho strana předčasné volby podpořila. „Předpokládám, že… se mnou budete spolupracovat na tom, abychom mohli novou dohodu o brexitu ratifikovat, tak abychom mohli odejít s touto dohodu spíše než bez dohody,“ napsal premiér.

Corbyn v první reakci prohlásil, že počká na rozhodnutí EU o odkladu brexitu a až pak bude uvažovat o tom, zda předčasné volby podpoří. Stejný postoj má šéfka liberálních demokratů Jo Swinsonová. Velice kriticky se k návrhu vyjádřila Skotská národní strana (SNP) i velšská strana Plaid Cymru; podle komentátorů je proto nyní pravděpodobnější, že Johnson s předčasnými volbami opět narazí. Volby jako řešení patové situace dvakrát navrhoval už v září, ale neuspěl.

Reklama

Doporučované