Hlavní obsah

Preparátor dostal u soudu tři roky vězení za tygří masox. Berousek odešel s podmínkou

Foto: Seznam Zprávy

Soud zkoumal tři loňské úhyny tygrů z Berouskova chovu.

Reklama

Chovatel Ludvík Berousek mrtvé tygry předával preparátorovi, od něhož části tygřích těl odebíral Xuan Vu Le. Podle zjištění policie preparátor tygří těla zpracovával na masox nebo tygří víno, které jsou ve vietnamské komunitě žádané.

Článek

Soud v České Lípě dnes potrestal v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl všechny tři obžalované. Samosoudkyně Lucie Homolková uložila preparátorovi Miloši Hrozínkovi tři roky vězení. Provozovatele zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvíka Berouska potrestala dvouletým podmíněným trestem se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitým trestem 338 000 korun. Odběratel produktů z tygřích těl, Vietnamec Xuan Vu Le, byl potrestán dvouletou podmínkou s čtyřletým odkladem. Rozhodnutí není pravomocné, všichni obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty hrozilo všem třem obžalovaným až pět let vězení. Ani jeden z obžalovaných vinu nepřiznal, státní zástupce Michael Dostál ale považuje jejich trestnou činnost za prokázanou. Za hlavního organizátora považuje šestatřicetiletého preparátora Miloše Hrozínka, jemuž navrhl pětiletý trest. V jednom odposlechu Hrozínek uvedl, že si obchodem s částmi zvířecích těl vydělá ročně 700 000 až 800 000 korun.

Pro osmašedesátiletého Berouska žádal státní zástupce dvouletý podmíněný trest se zkušební dobou na čtyři roky a zákaz činnosti v chovu zvířat na pět let. Pro sedmapadesátiletého Vietnamce Xuan Vu Lea navrhl vyhoštění na dobu neurčitou. Podle obžaloby šlo o organizovanou skupinu. Berousek mrtvé tygry předával preparátorovi, od něhož části tygřích těl odebíral Xuan Vu Le. Podle zjištění policie preparátor tygří těla zpracovával na masox nebo tygří víno, které jsou ve vietnamské komunitě žádané, a proto dobře zpeněžitelné. Xuan Vu Le je prodával mimo jiné v pražské tržnici Sapa.

V případu jsou posuzované tři loňské úhyny tygrů z Berouskova chovu. Veterinář František Kostka, který na žádost policie pitval čtyřletého tygra, dnes u soudu uvedl, že zvíře zemřelo na následky střelného poranění. Jeden projektil nalezl v krční páteři a druhý pod lopatkami. Podle Dostála zvíře zabil Hrozínek v Berouskově zooparku, střelil ho do krku a do podpaždí přední tlapy. Berousek se ke střelbě nevyjádřil, uvedl jen, že tento samec byl agresivní a zabil předtím jiné samice. Dostál v závěrečné řeči uvedl, že si Berousek nechal od veterinářky podvodně vystavit v předstihu úmrtní list pro tohoto tygra a jako důvod chtěl uvést selhání ledvin. Veterinářka mrtvého tygra neviděla. Státní zástupce je přesvědčený, že plánovaná byla i dvě úmrtí tygřic, i když důkazy nemá. U roční samice se na základě indicií domnívá, že uhynula hladem. Čtyřletou zabil samec. Dostál se divil, že je Berousek dal k sobě, i když věděl, že je samec agresivní.

Produkty z tygřích těl jsou v asijské komunitě žádané. „Někteří lidé věří, že například mozek tygra pomůže od lenosti nebo oči od epilepsie, nos od kousnutí hladem, zuby od horečky, kůže proti mentálním poruchám, žluč proti křečím, tuk na revmatismus, krev na silnou vůli,“ uvedl nedávno ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. Podle něj lze za jeden tygří špičák dostat 100 až 500 dolarů (od 2300 do 11 500 korun) a za dráp 50 až 100 dolarů (zhruba 1150 až 2300 Kč). Kožešina stojí až 20 000 dolarů (kolem 460 000 Kč).

Reklama

Doporučované