Hlavní obsah

Přerov chce vybudovat na hřbitově nádrž k závlaze hrobů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Přerovská radnice plánuje vybudovat na hřbitově nádrž na zachycení dešťové vody, která by mohla sloužit k závlaze hrobů. Vybudování retenční nádrže, manipulační plochy a automatické tlakové stanice přijde téměř na 7 milionů korun.

Článek

Město chce požádat o dotaci ministerstvo životního prostředí, pokrýt by mohla až 85 procent nákladů. Přerovský hřbitov má 10 tisíc hrobových míst, pohřbívá se na něm od roku 1877. „Nádrž se začne stavět jen za předpokladu, že bude žádost úspěšná. Pokud to vyjde, do konce prosince roku 2023 bude vybudována v prostoru pod smuteční síní,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO).

Nádrž o kapacitě 85 metrů krychlových vody je koncipována jako železobetonová jímka o několika vzájemně propojených polích, do ní jde podle projektu potrubím dešťová voda z manipulační plochy a z dešťových svodů smuteční síně. Voda pak bude putovat z jedné nádrže do druhé a v konečné fázi má být využita pro zálivku hrobů propojením na vybudovaný rozvod ve staré části hřbitova, uvedl Zdeněk Dostál z magistrátu.

Na závlahu hrobů se dosud běžně používá pitná voda. „Ročně se tu vytočí na závlahu hrobů 500 kubíků pitné vody. Je to mrhání vzácným zdrojem, proto investici považuji za důležitou,“ podotkl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Hřbitov slouží Přerovanům od listopadu 1877, kdy však měl podstatně menší rozlohu. Nyní zabírá plochu 52 631 metrů čtverečních a dělí se na starou část, do níž se vstupuje hlavní branou z ulice 9. května, a na novou část, do které se vchází z ulice U Hřbitova. Na hřbitově je 10 tisíc hrobových míst a 600 míst v kolumbáriu, každoročně je tu vybudováno podle Chalupové zhruba 30 nových hrobových míst, převážně urnových. Na ploše hřbitova je také pět vsypových louček a čtyři kaple.

Dominantou nové části hřbitova je smuteční síň, která byla postavena v roce 1987, o čtyři roky později na stavbu navázal objekt vazárny. Město už dlouhodobě plánuje opravy smuteční síně. Náklady má vyčísleny na 40 milionů korun, které by padly na zateplení, výměnu oken, elektrorozvody, topení či osvětlení. Kvůli situaci v souvislosti s pandemií koronaviru však radnice loni rozhodla tuto investici z finančních důvodů oddálit.

Reklama

Doporučované