Hlavní obsah

Historický Městský dům v Přerově čeká kompletní výměna parket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V historickém Městském domě v Přerově v létě podlahářská firma vymění 500 metrů čtverečních parket. Bude pracovat ve velkém sále, v malém sále i v předsálí.

Článek

V secesním domě, který je kulturní památkou a centrem kulturního dění ve městě, se za běžné situace konají plesy, koncerty a divadelní představení. Nyní zázemí poskytuje velký sál od podzimu jen přerovským zastupitelům pro jejich zasedání.

Dosavadní dubové parkety, které jsou na mnoha místech prošoupané, zde byly položeny při generální opravě, kterou Městský dům procházel od konce 80. let minulého století až do roku 1991. Podle odborníků jsou nerovnoměrně opotřebené a další broušení proto už není možné. „Třicet let se na parketách podepsalo a je to zřejmé na první pohled. V posledních letech už nás lidé z vedení Kulturních a informačních služeb města Přerova upozorňovali na stav podlahy a žádali o řešení,“ uvedl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Ve velkém sále bude nová podlaha na ploše 275 metrů čtverečních, v malém sále je to 90 a v předsálí 124 metrů čtverečních. Město původně počítalo s náklady na opravu ve výši zhruba 3,5 milionu korun, ve výběrovém řízení byla vybrána firma, která nabídla o 900 tisíc korun nižší cenu. „Akce tak vyjde na 2,7 milionu korun,“ sdělila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Radnice chce navíc požádat na výměnu parket také o dotace. Na práci budou mít dělníci 122 kalendářních dnů.

Historický Městský dům stojí na Masarykově náměstí od roku 1897 a patří k největším a nejvýznamnějším restauračním a zároveň kulturním zařízením ve městě. Konají se tam divadelní představení, koncerty i plesy. Jde o architektonicky významnou stavbu, která je v majetku Přerova. Nabízí hostům 80 míst v restauraci, 20 v salonku a 30 v kavárně, sál je pak určen pro 410 návštěvníků a na balkoně je 120 míst ke stání. Nemovitá kulturní památka již prošla mnoha úpravami interiéru. Naposledy před čtyřmi lety zde byla vyměněna okna a předloni sem bylo pořízeno moderní scénické osvětlení.

Reklama

Doporučované