Hlavní obsah

Přerov od května zruší poplatek za pobyt, chce podpořit cestovní ruch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Přerov od května zruší poplatek z pobytu, chce alespoň částečně zmírnit dopady koronavirové krize na provozovatele ubytovacích zařízení. O zrušení poplatku rozhodli tento týden zastupitelé. Město přijde zhruba o 150 tisíc korun.

Článek

Zastupitelé přitom rozhodovali, zda vyhlášku o poplatku z pobytu novelizovat nebo ji pro letošní rok zrušit. Město přijde zhruba o 150 tisíc korun, podpora turismu je však v této chvíli důležitější, shodli se zastupitelé.

Pro majitele místních hotelů, penzionů či turistických ubytoven to znamená, že už nebudou od hostů vybírat poplatek za pobyt. Dosud činil 15 korun za den. „Město tím sice přijde o peníze, ale domníváme se, že podpora cestovního ruchu je v této těžké době důležitá a je i v našem zájmu, aby do Přerova jezdili lidé za dlouhodobější rekreací či sportovním vyžitím,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO).

Osvobozeni budou návštěvníci, kteří se ve městě ubytují v jednom ze tří hotelů, šesti penzionů, sedmi ubytoven a v jednom bytě, který oficiálně slouží turistům, a to po dobu maximálně 60 dnů. „Zařízení, která poskytla návštěvníkům ubytování od ledna do konce dubna, ještě vybrané poplatky městu odvádět budou - splatnost je ale prodloužena, takže mají se zaplacením čas až do konce září,“ doplnila mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Od ledna 2021 mohou obce ze zákona stanovit vyhláškou výši poplatku až na 50 korun za osobu na den. Většina města ale na začátku roku rozhodla, že poplatky zavedou či zvýší, až nejhorší kororonavirová krize odezní. Kvůli šíření covidu-19 totiž stát letos opakovaně omezuje ubytovací služby. Například Plzeň odpustí plátcům odvádění místních poplatků z pobytu za letošní i loňský rok, Karlovy Vary zase odloží zavedení vyšších poplatků za ubytování až na září letošního roku.

Reklama

Doporučované