Hlavní obsah

Přes 200 milionů zmizelo v cizině. Obvinění dvou aktérů žalobce nově zrušil

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Firma stoprocentně vlastněná Prahou přišla o více než 200 milionů na DPH. Žalobce ale stíhání hlavní postavy této kauzy zrušil.

Článek

Státní zástupce zrušil stíhání dvou aktérů kauzy rozsáhlého daňového úniku, který se dotýká obchodů Pražské plynárenské. Jde o kauzu, při které – jak tvrdila policie – přišla tato pražská městská firma na DPH o více než 204 milionů korun.

Žalobce Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze v této souvislosti postavil před soud Lakhbir Singh Sandhu, který pochází z Velké Británie a řadu let pracuje jako obchodník a věnuje se nákupu plynu.

Jenže žalobce u soudu neuspěl. Sandhu, který byl v Česku zhruba dvacet měsíců ve vazbě, byl u Městského soudu v Praze zproštěn obžaloby. Státní zástupce proti tomu ani nepodal odvolání, a tak byla v Sandhově případě kauza pravomocně ukončena.

Policie obvinila také bývalého šéfa společnosti B&A Capital Trading a hlavní postavu celé kauzy Američana Shavez Ijaz Awana a dalšího Brita Clive Lewis Woodwarda podílejícího se (stejně jako Sandhu) na nákupech plynu.

Seznam Zprávy ale nyní zjistily, že i jejich stíhání bylo na konci června zrušeno. „V předmětné trestní věci již není nikdo trestně stíhán,“ uvedl žalobce Trčka.

„Usnesení o zahájení trestního stíhání dvou obviněných bylo státním zástupcem k stížnostem obviněných zrušeno a policejnímu orgánu bylo uloženo ve věci znovu jednat a rozhodnout,“ doplnil žalobce Trčka.

Awan měl v této kauze jako šéf nejdůležitější roli. Byl také podle Specializovaného finančního úřadu, který se rovněž případem zabýval, jediný, kdo měl dispoziční práva k bankovnímu účtu B&A Capital Trading.

Případ se dotýká období od dubna do října 2015, kdy zaplatila Pražská plynárenská firmě B&A Capital Trading za dodávku plynu 970 milionů korun.

Společnost B&A Capital Trading z těchto obchodů podle policie neoprávněně uplatnila DPH ve výši přes 204 milionů korun, které poté obratem odeslala na účty dalších firem.

Ty sídlily většinou na virtuálních adresách, kde jsou běžně přihlášeny desítky nebo stovky dalších firem. Neplatily daně a s finančním úřadem nekomunikovaly.

Podle dokumentů z vyšetřování nakonec celý tok peněz skončil na účtech několika společností v zahraničí.

Reklama

Doporučované