Hlavní obsah

Prezident dokončil projev a vybuchla bomba. Atentát natočený na mobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Atentát na prezidenta Zimbabwe zachycený na mobilní telefon.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Výbuch na mítinku prezidenta Zimbabwe Emmersona Mnangagwy poranil v sobotu několik lidí včetně obou viceprezidentů země. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž vyvázl prezident bez újmy a byl převezen do bezpečí.

Článek

Mnangagwa, který bude za měsíc úřad obhajovat v prezidentských volbách, označil výbuch za „zbabělý čin”. Po původci exploze zatím úřady pátrají.

Výbuch - natočený také na mobil přítomnými příznivci prezidenta - se ozval ve chvíli, kdy hlava státu dokončila projev na stadionu ve druhém největším zimbabwském městě Bulawayo. Pětasedmdesátiletý Mnangagwa právě opouštěl pódium obklopen svými asistenty a výbuch jej podle mluvčího nezasáhl. Sám prezident v televizním rozhovoru řekl, že byl explozi velmi blízko.

Méně štěstí měli oba jeho zástupci v úřadě, viceprezidenti Constantino Chiwenga a Kembo Mohadi, kteří stejně jako jeden z vládních ministrů utrpěli lehčí zranění. Ošetřeno bylo i několik dalších lidí z okolí prezidenta včetně členů jeho ochranky.

Mnangagwa loni na podzim vystřídal v prezidentském úřadě dlouholetého autokratického vládce Roberta Mugabeho, který byl po 37 letech u moci přinucen odstoupit armádou. Volby, které určí novou hlavu státu, se budou bez Mugabeho účasti konat 30. července.

„Kampaň dosud probíhala ve svobodné a poklidné atmosféře a my nedovolíme, aby se nám tento zbabělý čin postavil do cesty směřující k volbám,” komentoval Mnangagwa událost na svém Facebooku. Hlavní opoziční lídr Nelson Chamisa v reakci na výbuch odsoudil používání jakéhokoli násilí v politice.

Doporučované