Hlavní obsah

Prezident Trump ujišťoval, že Spojené státy se do recese nedostanou

Prezident Trump uvedl, že se ekonomice daří „nesmírně dobře”.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump ujišťoval na setkání s voliči, že USA se do recese nedostanou. Uvedl, že se ekonomice daří „nesmírně dobře”. Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow podpořil prezidentovo tvrzení a sdělil, že „žádná recese v dohledu rozhodně není“.

Článek

Desítky let fungoval jako spolehlivá předpověď blížící se recese: rozdíl mezi výnosy dvouletých a desetiletých dluhopisů USA. Jakmile výnos z dvouletých bondů převýšil desetileté, v určitém odstupu přišel pád ekonomiky do záporných čísel.

Minulý týden se to stalo poprvé od roku 2007. Investoři se uchýlili k dluhopisům mimo jiné proto, že hodnota akcií příliš kolísá a oni hledají bezpečnější uložení volných peněz.

Trump: Recese nebude

Americký prezident Donald Trump ale s názorem ekonomů, že se tamní ekonomika nevyhne recesi, nesouhlasí. „Nemyslím si, že tu je recese. Máme se ohromně dobře, naši spotřebitelé jsou bohatí, také jsem zařídil velké daňové úlevy,” řekl v pondělí na setkání s voliči.

Jeho vyjádření podpořil ekonomický poradce Larry Kudlow, který řekl pro Fox News, že americká ekonomika zůstává „v dobré formě“.

„V dohledu není recese,“ sdělil Kudlow. „Spotřebitelé pracují. Jejich mzdy rostou. Utrácejí, ale také šetří.“

Minulý měsíc Fed snížil úrokové sazby poprvé od roku 2008. Očekává se další snížení. Americká centrální banka reaguje na globální události, jako je pokles britské a německé ekonomiky v druhém čtvrtletí roku.

Americká ekonomika v posledním dokončeném čtvrtletí také zpomalila, ale tempem 2,1 %.

Americký prezident zveřejnil na svém twitterovém účtu asi 40 příspěvků, které kritizují předsedu Fedu Jerome Powella nebo pomocí nich tlačí na snižování sazeb.

Reklama

Související témata:

Doporučované