Hlavní obsah

Prezident Zeman bude mít ortézu ještě několik týdnů

Foto: Fotoarchiv KPR

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman odloží ortézu z poraněné ruky v řádu několika týdnů, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Pražský hrad původně očekával, že by prezident mohl ortézu odložit do státního svátku 28. října.

Článek

Ruka se podle mluvčího zdárně hojí, je ale lepší, aby měla ještě oporu. Zeman si ruku zlomil na konci srpna, musel proto v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podstoupit operaci. Lékaři mu během ní do pravé paže implantovali titanový šroub.

Zeman si podle zástupců Pražského hradu zranění způsobil pádem poté, co se večer rozhodl jít bez hole a bez pomoci ochranky. Už delší dobu trpí polyfunkční neuropatií, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy, a pohybuje se proto s potížemi a za pomoci hole. Tu nyní Zeman na doporučení lékařů nepoužívá a při chůzi se opírá o svého osobního ochránce.

Po úrazu lékaři uváděli, že doba léčení bude asi šest až osm týdnů. Prezident období rekonvalescence tráví především na zámku v Lánech. Tam za ním dojížděl lékař, který s ním cvičil. Zeman byl v posledních týdnech několikrát na lékařské kontrole, naposledy v pátek podstoupil plánované rentgenologické vyšetření v ÚVN.

Podle Ovčáčka odložení termínu sundání ortézy není z důvodů komplikací. „Ruka se zdárně hojí. Ale je to přeci jenom lepší ještě mít nějakou dobu oporu,“ sdělil ČTK.

Reklama

Doporučované